Milorad Dodik: Inzko je lažov, pokušava da dodvori muslimanima u Sarajevu

Na današnjoj press konferenciji, predjsedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik ponovo je govorio o visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, Valentinu Inzku.

Kao odgovor na pitanje kazao je, optužio je Inzka da je lažov, te je dodao da visoki predstavnik nije nadležan za vojni dio Dejtonskog sporazuma.

“Inzko ili ne zna, ili je patološki lažov. Tačno piše u Aneksu 10, da je on tumač ovoga dijela Dejtonskog sporazuma. Kao i za vojni dio Aneks 2. On pokušava da djeluje izvan svojih ovlaštenja. On je čovjek koji pokušava da se dodvori muslimanima u Sarajevu i kroz obračun sa nama dobije simpatije tamo”, kazao je Dodik.

Pored toga, također je istekao kako svaki Srbin treba da okreće glavu od visokog predstavnika, te da ne želi da se viđa s njim.

“Svaki Srbin kad ga sretne treba da okrene glavu od njega. Zato i ja ne želim da ga sretnem već dugo, jer je rekao da ga RS podsjeća na NDH. Nama je to neprihvatljivo. Evo neka meni ugovori sastanak, da vidimo kako će proći”, dodao je predsjednik SNSD-a.

Za kraj, kazao je kako je izbor visokog predstavnika ‘nakaradan’, te da se radi o blefiranju koje traje preko 20 godina.

“Sve je nakaradno oko toga, od samog izbora Visokog predstavnika. To su blefiranja koja su trajala više od 20 godina. Inzko je bespravno nametnut ovdje, kao siledžija. Pozivam na jedinstvo oko ovog pitanja”, zaključio je Dodik.