Ministar Avdić i ambasadorica Toudic: Kultura i sport nude široku lepezu saradnje

O unapređenju saradnje Kantona Sarajevo i Ambasade Republike Francuske u BiH kroz projekte kulture i sporta danas je sa resornim ministrom u Vladi KS Samirom Avdićem razgovarala ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic.

Potcrtavajući svoju namjeru da više doprinese poboljšanju odnosa između Bosne i Hercegovine i Francuske kao i odnosa između lokalnih vlasti i regija, ambasadorica Toudic je istakla da kultura i sport nude široku lepezu saradnje te izrazila poseban interes za povezivanje lokalnih sportskih ekipa u različitim sportovima, a posebno u ženskom fudbalu.

Uz dobrodošlicu i zahvale ambasadorici na posjeti i interesovanju za povezivanje Ambasade Francuske sa Vladom Kantona Sarajevo, a posebno sa Ministarstvom kulture i sporta, ministar Avdić je detaljnije govorio o radu i uspjesima ženskog fudbalskog kluba SFK 2000 Sarajevo koji se takmiči i u Ligi šampiona.

Ovom našem najuspješnijem timu ženskog fudbala, koji uz takmičarke, uspješno vodi i ženski menadžment, Ministarstvo kulture i sporta kontinuirano daje podršku i stoji uvijek na raspolaganju jer se radi o vrijednim i uspješnim mladim ženama koji afirmiraju ne samo sport nego i naš Grad, Kanton i državu“, istakao je Avdić.

On je dodao da bi povezivanje i saradnja jednog ovakvog tima sa ekipama ženskog fudbala iz Francuske bila sigurno obostrano dragocjena i motivirajuća za takmičarke i sve one koji prate ove sportske ekipe.

Kada je riječ o kulturnim događajima i manifestacijama, prema najavama ambasadorice, Ambasada će ubuduće posvetiti posebnu pažnju organizaciji više kulturnih zbivanja, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Za Osmi mart – Dan žena, najavljeno je održavanje izložbe žena humanitarki, a više sadržaja, različitih izložbi, projekcija filmova i sl. biće upriličeno u okviru Dana frankfonije, 20-30. marta.

Takođe, najavljeno je i predstavljanje sarajevske Hagade na francuskom jeziku, saopćeno je iz Vlade KS.

“Uz promociju i afirmaciju projekata iz različitih oblasti, mi uvijek naglašavamo i našu misiju, a to je promocija francuskog jezika kao i jednakost žena i muškaraca u njima. Žao nam je što učenje francuskog jezika nije dovoljno prisutno u vašem obrazovnom sistemu i voljeli bi da naš jezik dobije i ovdje mjesto koje zaslužuje”, poručila je ambasadorica Toudic.

Ministar Avdić je podsjetio na dobra iskustva bilingvalnog sistema nastave (na bosanskom i francuskom jeziku) koji se trenutno se primjenjuje u Gimnaziji “Obala”, te poručio da će sa inicijativom ambasadorice upoznati i ministricu odgoja i obrazovanja.