Općina Centar/ Utvrđen program proslave godišnjice 105. motorizovane brigade

Organizacioni odbor za obilježavanje 28. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH kojeg sačinjavaju predstavnici izvršne i predstavničke vlasti Općine, te pripadnici boračkih udruženja iz Centra, a na čijem čelu je predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo, održao je danas sastanak na kojem je utvrđen protokol aktivnosti za obilježavanje ovog značajnog datuma.

U sklopu obilježavanja 28. godišnjice 105. brigade planirano je da se tokom februara ove godine u 12 osnovnih škola sa područja općine Centar, održi historijski čas o značaju Brigade u odbrani Sarajeva.

U četvrtak 18. februara biće održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar sa početkom u 13 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1). Istog dana u jutarnjim satima predstavnici Općine i boračkih udruženja će položiti cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, te na mezaru prvog predsjednika i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Prema protokolu, delegacije će obići i centralni spomenik Stadion, groblja Sveti Marko, Sveti Josip i Lav, spomen-obilježje „Vječna vatra“, Blekin potok–Aleja breza, kao i spomen-obilježje maloljetnim borcima.

U subotu, 20. februara u 10 sati na Sedreniku planirano je postrojavanje članova Udruženja maloljetnih boraca, te primopredaja ratne zastave 105. motorizovane brigade, koju će članovi udruženja nositi ratnim putem ove brigade do spomen obilježja Mala kula na Grdonju gdje će biti održana centralna manifestacija sa početkom u 12 sati, uz prigodan kulturno-umjetnički program i druženje.

Obilježavanje godišnjice 105. motorizovane brigade će biti održano u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, a budući da je ograničen broj prisutnih koji će prisustvovati događajima, sve aktivnosti će se emitovati online.

105. brigada, čije je sjedište bilo na području općine Centar, formirana je 18. februara ratne 1993. godine. Njeni hrabri borci učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995. kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz redove brigade prošlo je 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno. Odlukom Općinskog vijeća Centar iz 1998. godine 18. februar je utvrđen kao Dan 105. motorizovane brigade i obilježava se svake godine kako bi se sačuvala uspomena na herojski put brigade i njene borce.