Općina Stari Grad kontinuirano pruža podršku Roditeljskoj kući koja pruža oboljeloj djeci drugi dom

Danas je Međunarodni dan djece koja su oboljela od raka. Ovaj dan obilježava se širom svijeta i promoviše bolje razumijevanje izazova sa kojima se suočavaju djeca oboljela od raka i njihove porodice.

Pored toga, obilježavanjem ovog dana podsjeća se na potrebu za pružanjem podrške djeci i mladima oboljelim i izliječenim od raka, kao i njihovim porodicama.

Općina Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem oduvijek ima poseban senzibilitet prema oboljeloj djeci. Podrška ovoj kategoriji stanovništva je kontinuirana, a sistemski je riješena od 2016. godine kroz podršku Roditeljskoj kući koja pruža oboljeloj djeci i njihovim porodicama drugi dom, porodičnu atmosferu i mjesto, na kojem bar na trenutak, mogu zaboraviti na bolničko liječenje. Te godine, učestvovali smo u opremanju Roditeljske kuće kada je, na molbu upućenu iz Roditeljske kuće, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić odobrio nabavku televizora kojima su opremljene sobe za djecu. Kroz budžet Općine Stari Grad od otvaranja Roditeljske kuće planiraju se sredstva za podršku radu ove ustanove, a dosad je izdvojeno 40.000 KM. U ovogodišnjem budžetu, za podršku radu Roditeljske kuće, planirano je 15.000 KM. Međutim, tu su i brojne druge akcije i vidovi pomoći.

Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. Kako bi im bolesnički dani bili bar malo lakši, prethodnih godina općinski načelnik je u više navrata organizovao podjelu paketića, poklona i posjeta Roditeljskoj kući. Čak je i prošle godine postojala ideja o uručenju novogodišnjih paketića pacijentima iz Roditeljske kuće, ali je pandemija korona virusa i opasnost od njegovog širenja osujetila ove planove, jer je sigurnost djece bila na prvom mjestu.

Ipak, i prošle godine, dali smo svoj doprinos akcijama Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” i Roditeljske kuće. Naši uposlenici uključili su se u akciju “Budi zlatan”, a kupovinom 220 zaštitnih maski ‘Budi zlatan’ uposlenici Općine Stari Grad, predvođeni općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, donirali su cjelokupan iznos za podršku djeci oboljeloj od raka širom Bosne i Hercegovine. Cijena jedne maske iznosila je 5 KM.

U aprilu prošle godine, za vrijeme potpunog lockdowna usljed pandemije korona virusa, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić naložio je Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu da izvrše obilazak djece koja su bila ili su još uvijek onkološki pacijenti iz ove općine i provjere da li im je potrebna pomoć. U saradnji sa Udruženjem “Srce za djecu oboljelu od raka” ova Služba je stupila u kontakt sa šest porodica iz Starog Grada i izvršila obilazak na kućnim adresama. Djeci su uručeni prigodni poklon paketi zdrave hrane i svježeg voća.

Općina Stari Grad konstantno pruža podršku Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”. U vidu grantova do sada je izdvojeno 40.000 KM za podršku, a ta sredstva se planiraju na godišnjem nivou, kroz budžet Općine Stari Grad. Ove godine taj iznos u odnosu na prethodne godine je uvećan za 50 odsto, tako da će ove godine biti izdvojeno 15.000 KM iz budžeta Općine za 2021. godine.

Načelniku Hadžibajriću je prošle godine dodijeljena i zahvalnica Muzeja “Alija Izetbegović” i Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” za kupovinu likovnog djela sa donatorske izložbe “Moj bijeg u slobodu” čiji prihod je također doniran Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad