Parlament BiH danas glasa o smjeni Josipa Grubeše

Inicijativa grupe poslanika za pokretanje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara koja precizira smjenu ministra pravde Josipa Grubeše na predloženom je dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Inicijativu su potpisali Zlatan Begić, Mira Pekić, Zukan Helez, Branislav Borenović, Damir Arnaut, Dragan Mektić, Nada Mladina, Nermin Nikšić, Vlatko Glavaš, Predrag Kojović, Aida Baručija, Saša Magazinović, DŽenan Đonlagić, Enver Bijedić, Nenad Nešić i Mirjana Marinković Lepić.

Ovim je ispoštovan zaključak Privremene istražne komisije Zastupničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH od 2. februara, kojim se traži Grubešina smjena zbog loših rezultata rada i odbijanja saradnje sa ovom komisijom.

Posebno će biti interesantno pogledati glasanje zastupnika SDA, jer podsjećamo, od sedam prisutnih članova Privremene istražne komisije, inicijativu je podržalo šest, dok je Alma Čolo iz SDA bila uzdržana.

Tada se usudila i javno reći da je ona pozicija, te da ne može podržati smjenu koalicionog partnera. Iako je na sjednici bio i Zlatan Begić (DF), koji je podržao smjenu Grubeše, Čolo se ponijela kao da DF nije dio vladajuće koalicije.

Sada uz nove opstrukcije vidjet ćemo je SDA-u važnija vlast ili država BiH. Jer Akademija je jedan od stubova državnosti BiH, a nikako to nisu koalicioni ustupci zbog mira u vladanju.