Parlament FBiH neće donijeti budžet Mostara, slijedi usaglašavanje

Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima FBiH u tekstu kako ga je ranije usvojio Dom naroda.

Na potezu će biti Zajednička komisija za usaglašavanje koja treba pripremiti i predložiti rješenje spornog pitanja. Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH raspravljali su o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o budžetima FBiH.

Ovaj zakon usvojen je u različitim tekstovima u dva parlamentarna Doma. Prvo je Predstavnički dom FBiH izglasao Prijedlog uz Amandman Lane Prlić (SDP), kojim se donošenje budžeta Grada Mostara prepušta Gradskom vijeću. Nakon toga, Prijedlog je usvojio i Dom naroda, ali bez pomenutog amandmana.

Glavna problematika je bila donošenje budžeta za grad Mostar, što je prokomentarisala i Lana Prlić, Zastupnica u parlamentu Federacije BiH, kazavši da se ništa nije promijenilo, te da ne vidi razlog da se amandmani mijenjaju.

“Mostar više nije grad slučaj, održani su izbori, bit će konstituistano Gradsko vijeće i zato ne treba da ga pravimo gradom slučajem. Ja razumijem da je nekim strukturama stalo da dva čovjeka upravljaju budžetom. Pitat ćete me šta ako do 31. marta vijećnici ne usvoje budžet, ali morate znati da je to njihova obaveza”, poručila je Prlić, potpredsjednica SDP BiH.

Pored toga, oglasio se i Irfan Čengić, te kazao da ima potrebe da se o ovome diskutuje.

“Ukoliko danas prihvatimo ovo što je Dom naroda nakaradno prihvatio, mi kršimo Ustav FBiH i rado ću potpisati apelaciju Ustavnom sudu. Kršimo najmanje dvije odredbe Ustava FBiH. Gradski vijećnici u Mostaru imaju pravo da u skladu s Ustavom imaju pravo da usvoje budžet”, poručio je Čengić, te dodao da Dom naroda godinama drži zakone i strategije koje su bitne za građane.

“Koriste se dupli standardi. Kada govorimo o političkim posljedicama, poslat ćemo lošu poruku građanima koji su birali Gradsko vijeće. Bit ćemo odgovorni za nastale milionske štete, koje će trošiti jedan čovjek”, zaključio je Čengić.

Ismet Osmanović kazao je da se radi o teškom pitanju.

“Jasno je da je situacija ove u odnosu na prošle godine potpuno drugačija. Ono što je mene zasmetalo u izlaganju Mašića jeste prijeteći ton. Svako u ovom domu ima pravo i obavezu da glasa po svojoj savjesti. I prije početka sjednice sam se opredijelio da neću podržati ovaj zakon i smatram da treba prepustiti Gradskom vijeću. GV Mostara je izabrano i moramo poštovati volju građana Mostara”, poručio je Osmanović.