Pau Gasol se vratio kući, potpisao za Barcelonu

Pau Gasol nastavit će svoju košarkašku karijeru tamo gdje je i započeo, u dresu katalonskog giganta Barcelone.

Šesterostruki NBA All-Star i dvostruki prvak objavio je na Twitteru da se vraća tamo gdje je sve i počelo. Gasol je počeo igrati za juniorski tim Barcelone sa 16 godina. Pau je debitirao za seniorski tim 1999. godine, osvojio je dva trofeja španske lige, i 2001. godine je bio MVP u finalu Kupa Kralja, prije nego što se pridružio Memphisu.

“Jako sam sretan jer se vraćam u Barcelonu i uskoro ću se pridružiti košarkaškoj momčadi Barçe. Nadam se da ću pomoći Barçi u ključnom dijelu sezone, a u isto vrijeme mi je cilj oporaviti se i raditi na fizičkoj spremi“, napisao je na Twitteru Gasol.

Rekao je da je jako sretan što se vraća u klub u kojem je ponikao i da je zahvalan zbog prilike koju je dobio.

Gasol je u svojoj karijeri nosio dres Memphis Grizzliesa, Los Angeles Lakersa gdje je osvojio i dvije titule NBA lige, Chicago Bullsa, San Antonio Spursa i Milwaukee Bucksa.

Pored dvije titule NBA lige, šest puta se našao u NBA All- Star utakmici, dva puta je bio u drugoj i trećoj najboljoj petorki lige i osvojio je nagradu rookie godine 2002 godine, sa reprezentacijom Španije je osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu u Japanu 2006. godine i tri puta Euro basket 2009, 2011 i 2015 godine.