Upućen prijedlog pritvora za osumnjičenog koji je kriumčario velike količine cigareta

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, koji ima državljanstvo Crne Gore, te bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosuđu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenog, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Kalač Mevljudina, rođenog 1977. godine u Rožajama, državljanina Crne Gore.

Osumnjičeni je pod istragom u predmetu koji je Tužilaštvo BiH realizovalo zajedno sa UIO BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu – SIPA, a u kojem je otkrivena jedna od najvećih količina krijumčarenih cigareta u BiH, procijenjene tržišne vrijednosti od oko 1,6 miliona KM.

Cigarete su otkrivene u teretnom motornom vozilu kojim je upravljao osumnjičeni, a u kojem su, osim robe koja je prevožena, upotrebom specijalne opreme otkrivene i krijumčarene cigarete.

Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka a) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji ima državljanstvo Crne Gore i odlaskom iz BiH postao bi nedostupan pravosuđu Bosne i Hercegovine.

“Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.