Plenković protestovao zbog posjete italijanskih europoslanika granici s BiH

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je danas putem video veze s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem.

Plenković je prosvjedovao zbog privatnog posjeta četvero italijanskih zastupnika Kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, na zelenoj granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Rekao je kako je cilj posjeta talijanskih zastupnika bio izazvati incident i narušiti međunarodni ugled Republike Hrvatske, uz nepoštovanje njezinih zakona i institucija.

Diplomatskim putem je Hrvatska upozorila zastupnike da ne mogu samovoljno prelaziti granicu gdje je to zabranjeno i uputila na prelazak granice na zakonit način na službenom graničnom prijelazu, no oni su to ignorirali.

Izrazio je očekivanje da se takva provokacija više neće ponoviti.

Predsjednik Vlade Hrvatske upoznao je predsjednika Europskog parlamenta s naporima koje Hrvatska i njezina granična policija ulažu u kontrolu granice i sprječavanje nezakonitih prelazaka.

Obostrano je potvrđen privatni karakter posjeta talijanskih socijalističkih zastupnika u EP u razgovoru i činjenica da to ni na koji način nije bilo organizirano, niti odobreno od strane Europskog parlamenta, piše u saopćenju.

Važna uloga Hrvatske je u čuvanju i upravljanju vanjskom granicom Europske unije.

Predsjednik Europskog parlamenta Sassoli izrazio je svoju potporu ulasku Hrvatske u Schengen te izrazio želju za nastavkom izvrsne suradnje između Europskog parlamenta i Hrvatske, što je predsjednik Vlade također potvrdio prenosi N1.