Porezna uprava Federacije BiH izvršila 206 kontrola i otkrila 47 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u periodu od 1. do 15. februara 2021. godine izvršili 206 inspekcijskih kontrola tzv. akcija na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku, pekarsku, trgovinsku, ugostiteljsku i druge uslužne djelatnosti.

Cilj ovih kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima, te zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori su otkrili 47 neprijavljenih radnika, 48 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 14 koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, te 17 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti (zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odborenja) zapečaćeno je 39 objekata, a u 108 izdati su prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 237.000 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade poslovanje i poštuju zakone kako ne bi bili izloženi sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz ove uprave.