Povodom Dana nezavisnosti BiH: Likovni radovi osnovaca uljepšavaju izloge poslovnih prostora

Tradicionalna izložba dječijih likovnih radova povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine postavljena je u izlozima poslovnih prostora na Baščaršiji, u ulicama Ferhadija, Sarači i Zlatarska, te u Šalter sali Općine Stari Grad.

Riječ je o projektu kojeg već godinama Općina Stari Grad Sarajevo realizuje putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, a u saradnji sa starogradskim osnovnim školama. Iz nadležne Službe ističu da je cilj projekta istaći vještine učenika iz likovne umjetnosti kao i pomoći im da se njihova djela javno pokažu.

Narednih dana će svi građani, ali i posjetioci našeg grada u izlozima radnji u navedenim ulicama moći vidjeti 120 likovnih radova na temu: “1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine” čiji su autori učenici šest osnovnih škola sa područja općine Stari Grad i Zavoda ‘Mjedenica’. Radovi će biti izloženi do 05. marta, 2021. godine.

Pomoćnica načelnika Općine Stari Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu i sport Lejla Dizdarević istakla je važnost obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

“Zahvaljujem se privrednim subjektima koji već godinama prihvataju učešće u ovom projektu. Znamo da se djeca zajedno s nastavnicima s radošću putem sekcija za likovnu kulturu uključuju u ovaj i slične projekte i mi smo im zaista zahvalni na tome”, kazala je Dizdarević.

Veoma je važno djecu učiti od malih nogu značaju historijskih datuma Bosne i Hercegovine jer gajeći patriotizam razvija se nacionalna svijest i nacionalni identitet, saopćili su iz Općine Stari Grad.