Povodom Dana nezavisnosti u glavnom gradu BiH se postavljaju zastave

Pretpraznična atmosfera povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine već je prisutna na sarajevskim ulicama, a doprinose joj ekipe preduzeća “Park” koje od jutros zastavicama naše zemlje uređuju sarajevske ulice Ferhadija i Maršala Tita.

Povodom Dana nezavisnosti oglasili su se na svom Facebook profilu.

“Iz krana auto korpe ekipa preduzeća Park zadužena za dekorisanje sarajevakih ulica i trgova, na visini od desetak metara montira sajle na koje je nanizano oko 7.000 komada zastavica Bosne i Hercegovine. Istim će biti dekorisana pješačka zona ulice Ferhadija i dio ulice Maršala Tita od Spomen obilježja “Vječna vatra” do Trga djece Sarajeva”, objavili su na svom profilu.

Naveli su da montaža i radovi u ove dvije ulice trebali bi biti završeni u toku dana.

“Nakon toga ekipe Parka zastavama će urediti i preostali dio ulice Maršala Tita, u dijelu pored Velikog i Malog parka, te raskrsnicu kod Higijenskog zavoda. Na isti način i od Marijin dvora ulicom Zmaja od Bosne, zatim Bulevarom Meše Selimovića i Džemala Bijedića bit će postavljene državne zastave”, dodali su.

Pretpraznična atmosfera povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine već je prisutna na sarajevskim ulicama, a…

Posted by KJKP Park Sarajevo on Thursday, 25 February 2021

 

U ponedjeljak se navršava 29 godina od kada su građani skoro dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da njihova zemlja proglasi nezavisnost.

Referendumu je pristupilo 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto, a gotovo svi koji su izašli na referendum glasali su za nezavisnost, a samo 0,3 posto ili 6.037 osoba glasalo je protiv.

Rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine, kao nezavisne države. Od tada se 1. mart proslavlja se kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Te 1992. godine, ujedno i prve ratne godine 76 država svijeta priznalo je BiH kao nezavisnu državu, a prvo je to učinila Bugarska i prije referenduma 31. januara 1992. godine. BiH je do danas uspostavila diplomatske odnose sa 180 država.

Zemlje članice Evropske zajednice 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale su Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu.

Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine postala je članicom Ujedinjenih naroda, a ispred sjedišta u New Yorku postavljena je njena državna zastava.