Predsjedavajući Okerić: Sistem mora prepoznati i podržati mlade talentovane ljude

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić primio je danas jednog od najboljih studenata Odsjeka za IT na Internacionalnom Burch univerzitetu Aldina Kovačevića, autora namjenskog softvera za elektronsko glasanje.

Prijemu je prisustvovao i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Damir Faruk Saračević.

Kako je istakao Kovačević, ovaj softver je njegov diplomski rad, a motiv za ovakav izbor teme pronašao je u registrovanim brojnim izbornim nepravilnostima i njihovom porastu u Bosni i Hercegovini, ali i svijetu.

Koristeći tehnologiju kreirao je platformu koja funkcionira na način da se glasovi bilježe putem”blockchain-a”, to jeste nepromjenjivih dokumenata, koji bi omogućili brojne prednosti.

Ovaj softver je kreiran s ciljem da eliminiše sve aspekte nepovjerenja u izborni proces, učini ga sigurnim, transparentnim i jednostavnim”, naglasio je i dodao kako se nada da će biti prepoznat kao koristan projekt i da će naći svoju primjenu u praksi jednog dana.

Predsjedavajući Okerić nije krio oduševljenje ovim projektom i znanjem koje mu je predstavio mladi Kovačević.

“Lijep je osjećaj razgovarati sa uspješnim mladim ljudima. Naša je obaveza da sistemski podržimo sve vas – naše talente, posebno one najbolje i najuspješnije među vama. Sistem mora prepoznati i podržati naše mlade talentovane ljude, i to je opredjeljenje Vlade i Skupštine KS”, naglasio je predsjedavajući Okerić.

Dodao je kako će učiniti sve da kao dio zakonodavne vlasti unaprijedi pravnu sigurnost u našem društvu, jer je upravo ona ključni razlog odlaska mladih ljudi iz naše države iako su mnogi od njih čak bili i zaposleni.

Cilj nam je da napravimo ambijent ugodnog življenja u kojem ćemo se svi zajedno osjećati, prije svega, pravno sigurni“, zaključio je predsjedavajući Okerić.

Mladom Kovačeviću je uručio prigodne poklone i obećao podršku u njegovom daljem obrazovanju i usavršavanju, te promociji njegovog društveno korisnog projekta, saopćeno je iz Vlade KS.