Sutra svečana sjednica Općinskog vijeća Centar i polaganje cvijeća povodom godišnjice 105. brigade

U četvrtak, 18. februara 2021. godine u 13 sati, u velikoj sali Općine Centar Sarajevo (Mis Irbina 1) biće održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom 28. godišnjice od formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH.

Ova slavna brigada, čije je sjedište bilo na području sarajevske općine Centar, osnovana je 18. februara ratne 1993. godine.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Centar će, uz prigodan kulturno-umjetnički program, biti predstavljen ratni put 105. motorizovane brigade.

Istog dana u jutarnjim satima predstavnici Općine i boračkih udruženja će položiti cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, te na mezaru prvog predsjednika i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Prema protokolu, delegacije će obići i centralni spomenik Stadion, groblja Sveti Marko, Sveti Josip i Lav, spomen-obilježje “Vječna vatra”, Blekin potok–Aleja breza, kao i spomen-obilježje maloljetnim borcima.

Obilježavanje godišnjice 105. motorizovane brigade će biti održano u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, a budući da je ograničen broj prisutnih koji će prisustvovati događajima, sve aktivnosti će se emitovati online. Za potrebe online prenosa angažovan je i tumač znakovnog jezika, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.