U Srbiju je stiglo još 50.000 doza vakcine Sputnjik V

Na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” sletio je avion sa još 50.000 doza vakcine “sputnjik V”, saopšteno je iz Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.

Prema riječima ministra za inovacije Nenada Popovića, stigla je prva komponenta vakcine “sputnjik V”, kojom će se moći vakcinisati 50.000 ljudi.

Popović je naveo da su vakcine stigle iz fabrike “Biokad” u Sankt Peterburgu, gdje je prije dva mjeseca, u prisustvu ruskog državnog vrha, pokrenuta linija za proizvodnju vakcine “sputnjik”.

“Srbija je i dalje jedina zemlja u Evropi za koju su ruske vlasti odobrile isporuku značajnije količine vakcina. To govori o odnosu koji Rusija ima prema svojoj srpskoj braći“, kazao je Popović.

Također, naveo je da se u Rusiji sa pažnjom i pohvalama prati proces vakcinacije u Srbiji koji se sprovodi pod rukovodstvom predsjednika Vučića.

Kazao je da su ugovorili nabavku dva miliona vakcina iz Rusije.

Očekujem da do kraja marta, odnosno tokom prve polovine aprila sva ugovorena količina vakcina bude isporučena Srbiji“, rekao je Popović.

Ministar je istakao da će vakcine koje su jutros stigle u Beograd odmah biti dopremljene Institutu Torlak, odakle će biti distribuirane na punktove za vakcinaciju širom Srbije.

U Srbiji je vakcinisano više od 1.200.000 građana, više od 400.000 ljudi primilo je i drugu dozu. Pored vakcinacije i u Srbiji je povećan broj oboljelih od koronavirusa.