Duraković nakon bojkota u Srebrenici: Zahtijevamo zaštitu biračkih prava

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je objavila rezultate ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici.

Dan nakon ponovljenih izbora oglasio se Ćamil Duraković, jedan od inicijatora bojkota i odgovorio na, kako je naveo, pitanje koje se najčešće postavlja danas: Šta sad?

“Najčešća pitanja koja dobijamo ovih dana, a posebno od jučer su: Šta sad? CIK će potvrditi izbore, vi nemate predstavnike u vlasti, strance ne zanimate, nema apsolutne političke podrške… Šta će narod? Plan B, C, D, E…?”, napisao je na svom Facebook profilu.

Kako je kazao, u zabludi je, pa i bezobrazan, onaj ko misli da Bošnjaci u entitetu RS imaju društveno-politički benefit od nekoliko Bošnjaka u skupštini, kao marginalne političke i etničke manjine.

Doduše, jedina dobrobit toga je što bi tih nekoliko odbornika imalo mjesečnu naknadu od 300 KM“, navodi Duraković.

Naveo je da se ne bore za odbornički paušal, već za status Bošnjaka u opštini.

Ponavljam, ne borimo se za odbornički paušal, već za status Bošnjaka u opštini u kojoj ne samo da svjedočimo diskriminaciji, nego je živimo svakodnevno“, napisao je.

Zahtijevamo zaštitu biračkih prava za preko 700 naših građana u dijaspori, a koja im je, svojom greškom, oduzeo CIK i na taj način narušio jednakopravnost građana Srebrenice stvarajući ambijent jednakopravnijih na štetu Bošnjaka koji se, u mjestu počinjenja genocida, bore i protiv politike negatora genocida. Sve su to naše borbe i sve ovo tvrdim zato što smo upravo mi protekle četiri godine živjeli sa politikom negiranja genocida”, navodi Duraković.

Najčešća pitanja koja dobijamo ovih dana, a posebno od jučer su: Šta sad? CIK će potvrditi izbore, vi nemate…

Posted by Ćamil Duraković on Monday, 22 February 2021

Također, dodaje da ne traže veća prava u odnosu na druge, “samo naša zagarantovana, koja nam je neko, eto, svojom odlukom ukinuo”.

“Zato su Bošnjaci koji ovdje žive svoje nezadovoljstvo iskazali jučer neizlaskom na nedemokratske izbore, poštujte bar to. Šta dalje…? Sačekat ćemo odluku Ustavnog suda od koje zavisi da li ćemo ići na više sudske instance da bi odbranili biračko pravo svakog našeg građanina”, napisao je Duraković.

“Da zaključim, možda niko nije sa nama, možda nemamo podršku međunarodne zajednice, možda nećemo uspjeti ništa promijeniti, jer smo mali i nemoćni. Ali neka ostane zapisano da se taj mali i nemoćni srebrenički narod, nad kojim je počinjen genocid pred očima cijelog svijeta, jednom pobunio protiv nepravde i nije htio pod plaštom “zdrave demokratije” svjesno učestvovati u nedemokratskim izborima i na taj način dati legitimitet politikama koje negiraju genocid i njegovo najveće stradanje. Koji je naš plan? Dostojanstvo, čast, hrabrost, istrajnost i zaštita pravde. To je plan A zauvijek”, zaključuje Duraković.

CIK/ Objavljeni rezultati i za vijeća u Srebrenici i Doboju

Podsjećamo, prema 93,40 posto obrađenih mjesta za gradonačelnika Doboja, u vodstvu je SNSD-ov kandidat Boris Jerinić koji je osvojio 19.908 glasova. Drugi je kandidat SDS-a Filip Cvijanović koji je osvojio 4.815 glasova dok je treći kandidat Socijalsitičke partije Srđan Todorović sa 4.787 glasova. U Srebrenici, nakon obrađenih svih mjesta, Mladen Grujičić je osvojio 5.189 glasova. Drugi je Alija Tabaković iz SDA koji je osvojio 2.433 glasa.