Video/ Anela Arifi iz Tuzle: Završila dvije osnovne, dvije srednje škole i dva fakulteta, a sada je na doktorskom studiju

Trenutno je u timu svjetskih naučnika koji radi na smanjenju aerozagađenja, a svoje znanje i naučno iskustvo želi primijeniti i u Bosni i Hercegovini.

Ekipa RTV7 razgovarala je sa 23-godišnjom bosanskohercegovačkom naučnicom, čije ime je poznato širom svijeta.

Anela Arifi završila je dvije osnovne i dvije srednje škole u Tuzli, svira flautu te je nastupala na muzičkim takmičenjima, a još kao srednjoškolka predstavljala je BiH na najvećoj naučnoj olimpijadi, na kojoj je sada ona sudija iz oblasti energetike. Nosi titulu jedne od 20 najprosperitetnijih mladih naučnica u svijetu.

Na olimpijadi u kojoj se takmičila žiri joj je savjetovao da je njeno mjesto u Americi, ako želi da razvije svoje ideje na polju energetike. Primljena je na Dartmouth univerzitet gdje je dobila King scoral stipendiju, a tu je stekla diplomu iz dvije oblasti: “Environmental studies” i “International studies”.

Dakle, Anela je inženjer dvije oblasti jednog od najprestižnijih univerziteta, a trenutno je na doktorskom studiju na Stanford univerzitetz u Americi, kao dobitnica najprestižnije stipendije na svijetu.

U razgovoru za RTV7 ispričala je svoj put od takmičara do sudije na naučnim takmičenjima. Prisjetila se početaka, ali i svojih velikih uspjeha. Ova mlada inžinjerka je posebno prepoznata na polju bioinžinjeringa, a njena biografija kao i saradnja sa naučnicima, je zaista impresivna.

Trenutno je u timu svjetskih naučnika koji istražuju mogućnosti izmjene legislativa Kalifornije, koja bi dovela do smanjenja aerozagađenja. Svoje znanje i naučno iskustvo želi primijeniti i u Bosni i Hercegovini.