Završeno utopljavanje zgrade Muzičke škole/Muzičke akademije

Otkrivanjem posvetne ploče i prigodnim koncertom, u prisustvu premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, ambasadorice Švedske u Bosni i Hercegovini Johanne Strömquist, rezidentne predstavnice UNDP-ja u BiH Steliane Nedere, te direktorice Srednje muzičke škole Tatjane Romanić, prigodno je obilježen završetak utopljavanja objekta Muzičke škole/Muzičke akademije u Sarajevu, u ulici Josipa Štadlera.

Projekt utopljavanja zgrade, koji se realizira u okviru šireg projekta “Zeleni ekonomski razvoj”, vrijedan je 700.000 KM. Za ovu namjenu Vlada KS izdvojila je 300.000 KM, Vlada Švedske 280.000 KM, dok su u ostatku sredstava participirali Općina Stari Grad, Grad Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Projekt je realiziran u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija – UNDP-om.

“Ovo je model koji Vlada želi primijeniti u cijelom Kantonu. Na sličan način, uz izmijenjen model finansiranja, Kanton će renovirati 40 javnih objekata, među kojima je najviše obrazovnih, od vrtića, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, do studentskih domova. To će biti projekt vrijedan preko 20 miliona KM”, istakao je premijer Forto.

Podsjetio je da je Vlada KS u 2019. godini na ovaj način utoplila 46 objekata, što ima višestuke koristi od uštede energije, uljepšavanja zgrada i zadovoljstva ljudi koji borave u njima do upošljavanja domaćih firmi na ovakvim projektima.

U okviru ove obnove, promijenjena je fasada zgrade, zamijenjena je stolarija, urađena je obnova krova, kao i izgrađen novi sistem centralnog grijanja. Ambasadorica Švedske se osvrnula na veliki problem zagađenja zraka u našem gradu i državi ističući da je Bosna i Hercegovina jedna od zemalja svijeta u kojoj građani zbog toga umiru.

“Ovo je jedna od 64 javne zgrade u Sarajevu koje su obnovljene u cilju postizanja veće energetske efikasnosti, uz podršku Švedske, a u partnerstvu sa Kantonom Sarajevo i UNDP-om. Jedna zgrada možda ne čini ogromnu razliku, ali zato povećanje broja zgrada koje su energetski obnovljene te kontinuiranim radom na smanjenju potrošnje energije i zagađenju zraka može napraviti veliku razliku. Također me raduje to što će 860 učenika i studenata nastaviti obrazovanje u ugodnijem okruženju”, istakla je Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH sumirala je efekte rada u proteklih pet godina.

“UNDP uz podršku Švedske, Kantona Sarajevo i opština realizovao je mjere energetske efikasnosti na 64 javna objekta, smanjena je potrošnja energije za približno 59%, te smanjene emisije CO2 za približno 4.1 kilo tonu godišnje”.

Ovo je jedan od mnogih projekata koji se realiziraju uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija – UNDP, što će, prema riječima gospođe Nedere, biti i dalje nastavljeno s ciljem smanjenja emisije štetnih gasova i poboljšanja energijske efikasnosti.

Najviše koristi od izvedenih radova imat će učenici tri muzičke škole koje djeluju u ovom objektu, kroz koji, kako ističe direktorica Romanić, zajedno sa uposlenim, dnevno prođe oko hiljadu osoba kojima će ova obnova itekako poboljšati uslove učenja i rada, saopćeno je iz Vlade KS.