Adem Zalihić: Apelujem na sve prisutne ovdje u Skupštini KS da nam omogući da riješimo problem sa primpopredajom pacijenata

Odgovarajući na zastupnička pitanja na hitnoj sjednici Skupštine KS, direktor JU ZHMP KS, Adem Zalihić je kazao da je nužno da Hitna Pomoć Kantona Sarajevo bude uključena što više u odluke Kriznog štaba KS.

“Kao što znate Hitna Pomoć Kantona Sarajevo je od prvog dana involvirana u zbrinjavanje pacijenata zbog COVID-19 pandemije. Od samog početka smo vrlo predani našem poslu i do današnjeg dana radimo na zbrinjavanju i pružanju hitne medicinske pomoći svim građanima Kantona Sarajevo, a naravno involvirani smo i u zbrinjavanje COVID pacijenta. Ono što je jako važno da istaknemo sa naše strane je da smatramo da je možda malo nepravedno što je Hitna Pomoć ovom novom reorganizacijom Kriznog štaba zaobiđena. Smatramo da je jako neophodno da bude uključena u donošenje odluka. Pri tome ne govorim ovo lično kao direktor, nego u ime naše institucije.

Također smatram da svi direktori  ove četiri najvažnije zdravstvene institucije treba da budu uključeni u sam proces donošenja odluka. One bi trebale da su svakodnevno u nekoj koordinaciji kako bismo što bolje prevazišli ovu kriznu situaciju. Svi smo svjesni da je sadašnja situacija prilično alarmantna i ne znamo da li će doći do još većeg pogoršanja. Moramo se usaglasiti oko svog raspoloživog kadra i angažman eventualno novog kadra i iz drugih zdravstvenih ustanova.”, kazao je Zalihić.

Kako navodi dr. Adem Zalihić Hitna Pomoć Kantona Sarajevo je od prvog dana angažovana kako bi u funkciju stavila što više medicinskih radnika.

“Apelujem na sve prisutne ovdje u Skupštini KS da nam omogući da riješimo problem sa primpopredajom pacijenata. Zamolio bih vas da nam u tom smislu pomognete kako bi se sve relevantne institucije anagažovale oko rješavanja istog. Kada se naša vozila dovedu na veći nivo zdravstvene zaštite volio bih da nemamo tih problema a nerijetko imamo i blokirana vozila. Naš stručni savjet je zasjedao u Hitnoj Pomoći i po tom pitanju nismo nikada izlazili u javnost ali evo kontinuirano imamo isti taj slučaj da naša vozila budu blokirana u zdravstvenim ustanovama pa bih volio da i to riješimo.”, kazao je Zalihić.