Ustavni sud BiH/ Objašnjenje zašto još nema odluke u slučaju Dragičević

Pravda za Davida smatra nedopustivim to što Ustavni sud Bosne i Hercegovine još uvijek nije donio odluku po apelaciji advokata porodice Dragičević, Ifeta Ferageta.

Zbog toga što tačno dvije godine čekaju na odluku, danas će se medijima obratiti na Trgu Krajine u 18 časova.

Iz Ustavnog suda BiH za su pojasnili zašto nema odluke i kada će je biti.

“U vezi Vašeg upita obavještavamo Vas da je Ustavni sud na svojoj 117. Plenarnoj sjednici koja je održana 6. februara 2020. godine razmatrao predmet AP-1140/19 (apelant Davor Dragičević, kojeg zastupa Ifet Feraget advokat iz Sarajeva). Kako na toj sjednici nije donesena odluka u ovom predmetu predmet je trebalo da bude razmatran na jednoj od narednih Plenarnih sjednica”, saopštili su iz Ustavnog suda. Također su naveli da je pandemija dovela da problema u vezi sa zakazivanjem Plenarnih sjednica.

“Međutim, zbog novonastale situacije izazvane pandemijom korona virusa Ustavni sud se suočio sa problemom oko zakazivanja svojih Plenarnih sjednica na način kako je to bilo unaprijed planirano i određeno. Kao što Vam je poznato Plenarnu sjednicu pored domaćih sudija čine i međunarodne sudije koji imaju poteškoće u vezi dolaska u Bosnu i Hercegovinu. Naime, Bosna i Hercegovina se zbog loše epidemiološke situacije nalazi na listi zemalja visokog rizika zbog čega se međunarodnim sudijama od strane njihovih zemalja ne preporučuje dolazak u našu zemlju.”, saopćili su iz Ustavnog suda.

Imajući u vidu ovakvu situaciju Ustavni sud “aktivno preduzima sve neophodne aktivnosti kako bi našao način da ovu situaciju prevaziđe i održi svoje Plenarne sjednice na kojima bi se razmatrali svi predmeti koji su predviđeni za razmatranje na toj sjednici uključujuću i predmet AP-1140/19”.