Adnan Jupić: Trenutno nema potrebe za lockdown-om

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je bolja u odnosu na Sarajevu, ili Hercegovačko-neretvanski kanton. Struka priznaje da je manji broj registrovanih slučajeva zaraze koronavirusom uslovljen i manjim brojem testiranja, ali vjeruju da situaciju mogu držati pod kontrolom.

Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona kaže da u ovom kantonu lockdown još uvijek nije opcija u borbi protiv koronavirusa.

“Mi sigurno da razmišljamo o tome. Međutim, ovog momenta to nije izvjesno. U srijedu imamo sjednicu Kriznog štaba. Situacija nam je u odnosu na Sarajevo bolja. Lockdown zasad nije opcija, ali ako dođe do pogoršanja morat ćemo razmisliti o tome”, izjavio je Jupić.

Također pozvao je građane da se pridržavaju mjera i uz njihovu saradnju, smatra, bit će izbjegnuto zatvaranje Zeničko-dobojskog kantona.

“Nije alarmantno da imamo dovoljan broj ljekara kao Sarajevo i Tuzla. U našem kantonu je 190-200 aktivnih ljudi. Činjenica, nešto manje i testiramo. Kod nas, u odnosu na hiljade zaraženih u Kantonu Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskom, trenutno nema potrebe za lockdownom. Svakodnevno ćemo pratiti situaciju i nadamo se da će ostati ovakva situacija te da neće biti potrebe za tim”, kazao je Jupić.