CIK: Priznanje članici Vanji Bjelici-Prutin

U sklopu kampanje obilježavanja Mjeseca ženske povijesti, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini odala je priznanje članici i bivšoj predsjednici Centralne izborne komisije BiH Vanji Bjelica-Prutina za, kako su naveli, profesionalno vodstvo ove institucije uprkos napadima zasnovanim na rodnoj i etničkoj pripadnosti.

Žena koja je prepoznata kao jedna od onih koje  su se dostojanstveno suočile s izazovima te se pokazale kao primjer svim ženama i djevojčicama, ali i ostalim članovima društva je Vanja Bjelica-Prutin.

“Za profesionalno vođenje Centralne izborne komisije i organizaciju i sprovođenje demokratskih izbora u BiH uprkos nedostatku sredstava, globalnoj pandemiji, i ličnim napadima zasnovanim na rodnoj i etničkoj pripadnosti, te radeći ka jačanju demokratskih prava za sve građane BiH kroz napore da unaprijedi izborni integritet i transparentnost”, istakli su iz ambasade.

Članica CIK-a se početkom godine našla na udaru kritika lidera SNSD-a, koji je nakon što je glasala za poništenje lokalnih izbora u Srebrenici i Doboju, gdje je SNSD odnio pobjedu, komentirao da je ova članica komisije iako srpski član “udata za Bošnjaka u Sarajevu”. CIK je podnio prijavu protiv predsjedavajućeg predsjedništva, a isti je uputio javno izvinjenje “Ja sam se prema njoj odnosio tako zato što istina o njoj ima političke konotacije. Ako je ona razumjela da je to individualno, da je vrijeđanje njenog dostojanstva, ja se izvinjavam, jer nisam htio da povrijedim njeno dostojanstvo”, kazao je Dodik na tadašnjoj konferenciji za novinare.

Uslijedile su snažne osude Dodikove izjave iz dijela bh. javnosti ali i međunarodnih institucija u BiH, uključujući Ambasadu SAD.