Ambasador Field i ministrica Brčić: Zajednički prioriteti su u transparentnosti, sprečavanju sukoba interesa javnosti

Vladavina prava i borba protiv korupcije bile su teme jučerašnjeg sastanka ministrice pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejle Brčić i ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthewa Fielda, te direktorice Programa za Zapadni Balkan AIRE Centra Biljane Braithwaite i projekt menadžera Britanske ambasade u BiH Adisa Hećimovića.

Razgovarano je o poduzetim, kao i planiranim aktivnostima Vlade KS i Ministarstva pravde i uprave u oblastima borbe protiv korupcije, javnosti rada organa vlasti, sprečavanja sukoba interesa, te rodne ravnopravnosti.

Predstavnici Ambasade i AIRE Centra su ovom prilikom pobliže upoznati sa predstojećim aktivnostima na osnivanju sigurne kancelarije za žrtve seksualnog uznemiravanja i nasilja, kao i aktivnostima na donošenju Zakona o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja u Kantonu Sarajevo.

Ambasador Field je istakao da Ambasada podržava napore Vlade u navedenim oblastima. Istakao je da su zajednički prioriteti u transparentnosti, sprečavanju sukoba interesa kao i izgradnji povjerenja javnosti, a što će se desiti samo uz rezultate, saopćili su iz Vlade KS.