Ambasadori zemalja Kvinte: RS nema pravo na otcjepljenje

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD, kao i specijalni predstavnik EU objavili su zajedničku izjavu o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

“Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, kao i specijalni predstavnik EU u Sarajevu, upoznati su sa jučerašnjim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske”, navode u zajedničkom saopćenju.

Također, naveli su da ponovo izražavaju svoje opredjeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta koji nemaju pravo na otcjepljenje od BiH.

“U vrijeme kada se zemlja suočava sa brojnim problemima, uključujući pandemiju, pozivamo sve institucije vlasti da se fokusiraju na zadovoljenje potreba njenih građana, uključujući potrebu za reformama neophodnim za ekonomski oporavak i napredak na putu ka EU, a ne na izjave koje unose podjele”, saopćili su.

Također, navode da je put naprijed za BiH jasno formulisan u Mišljenju EU i OHR agendi 5+2, i to je ono na šta treba da se fokusiraju institucije koje traže okončanje međunarodne supervizije, te da u međuvremenu, nastavljaju pružati podršku i visokom predstavniku i EUFOR.

Dodaju da je doprinos snaga EUFOR miru i stabilnosti još uvijek od ključne važnosti u BiH, te da nastavljaju u potpunosti podržavati njihov rad.

“Podsjećamo da svaku odluku o eventualnom zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) donosi Upravni odbor Savjeta za provedbu mira (PIC). Preduslovi za zatvaranje OHR jasno su definisani agendom 5+2, koja mora biti u potpunosti provedena. Do tada, visoki predstavnik nastavlja sa ključnom ulogom u provedbi civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima koja mu je dala međunarodna zajednica“, saopćili su.

Navode da visoki predstavnik blisko sarađuje sa domaćim akterima, uključujući predstavnike Republike Srpske.

“Po svim navedenim pitanjima, visoki predstavnik blisko sarađuje sa domaćim akterima, uključujući predstavnike Republike Srpske. Pozivamo sve strane u BiH, na svim nivoima vlasti, da održavaju konstruktivnu atmosferu i ulažu napore u ostvarenje bolje budućnosti za sve građane“, zaključili su u saopćenju.