Znanstvenici odgovaraju šta zapravo dijeta radi vašem metabolizmu

Kada tijelo osjeti da je potrošilo masne zalihe, pokreće proces koji dodatno usporava metabolizam i može zaustaviti gubitak kilograma unatoč strogoj dijeti.

Istraživanja pokazuju da će većina ljudi povratiti većinu kilograma koje je izgubila tokom dijete, piše Science alert.

Neke popularne tvrdnje na internetu su da je to zato što dijeta trajno uništava metabolizam. Premda je istina da dijeta usporava metabolizam, ona ga i poboljšava na mnogo pozitivnih načina.

Kako bi dijeta bila uspješna mora se unijeti manje kalorija nego što ih se troši. To tjera tijelo da svoje zalihe energije, poput masti, iskoristi kako bi nadoknadilo nedostatak. Kao rezultat toga promijenit će se i metabolizam.

Kada tijelo osjeti da je potrošilo masne zalihe, pokreće proces koji dodatno usporava metabolizam, koji se naziva termogeneza, i može zaustaviti gubitak kilograma unatoč strogoj dijeti.

Taj proces može započeti u roku od tri dana od početka dijete, pa čak i kada završite s dijetom, uz to favorizirati povratak kilograma.

Studija iz 2016. godine pokazala je da su sudionici imali značajan pad brzine metabolizma, čak i nekoliko godina nakon početnog gubitka kilograma.

Trenutno još nema jednoglasnosnog odgovora u tome koliko se metabolizam zapravo usporava i koliko je to usporavanje dugotrajno.

Usporavanje metabolizma je samo jedna promjena koja se događa s gubitkom kilograma

Kada mršavimo, najveća promjena koju vidimo je pad tjelesne masnoće. Ovaj pad je zapravo umanjivanje masnih stanica, a ne nestajanje.

Tijelo nakon pada masnoća, stvara više masnih stanica kako biste u budućnosti mogli pohraniti više masnoća da bi se bolje nosilo s “kalorijskom” krizom sljedeći put.

Smanjenje masnih stanica signalizira pražnjenje tjelesnih “goriva”, što uzrokuje pad hormona leptina. Uobičajeno leptin onemogućava apetit i povećava brzinu metabolizma, ali kad razina leptina pada, metabolizam se usporava, a glad povećava.

Ipak dijeta dugoročno rezultira zdravijim metabolizmom

Međutim, koliko god proturječno zvučalo, sve te promjene zapravo rezultiraju učinkovitijim i u konačnici zdravijim metabolizmom.

Primjerice, smanjene masne stanice bolje su za naše zdravlje, jer prenapuhane “bolesne” stanice ne djeluju dobro u rješavanju viška šećera i masti. Dakle, dijeta poboljšava metabolizam pomažući mu da bolje radi.

Nažalost (ili na sreću) studije pokazuju da je vježbanje jedini način da se spriječi povratak kilograma, poboljšavajući našu sposobnost održavanja težine.