Banksyjeva slika koja slavi medicinske sestre kao superheroje prodaje se za rekordnih 23 miliona dolara

Slika umjetnika Banksyja u čast britanskih zdravstvenih radnika postavila je novi rekord za umjetnika, prodavši je za 16,7 miliona funti (23,1 milion dolara) u Christie’su u Londonu.

“Game Changer”, koji je enigmatični ulični umjetnik poklonio Univerzitetskoj bolnici Southampton (UHS) u maju 2020. godine tokom prvog vala pandemije, prikazuje malo dijete koje se igra s medicinskom sestrom Crvenog križa u plaštu i masci za lice. U obližnjoj košari, figurice Batmana i Spidermana ležale su zaboravljene, piše CNN.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Ovo umjetničko djelo je prodano za više od četiri puta više od njegove visoke procjene od 3,5 miliona funti (4,8 milijuna dolara) i gotovo je udvostručilo Banksyjev prethodni rekord, “Devolvirani parlament” britanskih političara ulje na platnu iz 2009. godine kao šimpanze u Donjem domu, koji je 9,9 miliona funti (13,6 miliona dolara) na Sotheby’s-u 2019.

Prihod od cijene donirat će se Univerzitetskoj bolnici Southampton, kao i zdravstvenim organizacijama i dobrotvornim organizacijama širom zemlje, prema aukcijskoj kući.