Članovi Skupštine i Vlade KS uputili su saučešće povodom smrti Marija Pejića

Porodici i prijateljima preminulog Marija Pejića, predsjednika Hrvatskog narodnog vijeća u BiH, intelektualca i dugogodišnjeg direktora BKC-a Sarajevo izraze saučešća uputili su članovi Skupštine i Vlade KS.

“S tugom smo primili vijest o preranoj smrti uvaženog gospodina Pejića. Sarajevo je, nažalost, ostalo bez još jednog svog istaknutog intelektulaca, medijskog i kuturnog djelatnika koji je svojim angažmanom i svestranošću ostavio trajan pečat u bh. društvu”, navodi se u poruci saučešća.

Pejić je rođen u Sarajevu 1977. godine, gdje je završio osnovnu školu, dok je u Zagrebu završio gimnaziju. Na sarajevskom univerzitetu diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka, na kojem je magistrirao na smjeru odnosi s javnošću, a potom i doktorirao.

Tokom karijere bio je direktor Medijskog centra HKD Napredak, radio stanice Vrhbosna, Bosanskog kulturnog centra i BHT1. U dva mandata je bio i direktor Bosanskog kulturnog centra. Također, bio je i član Poslovodnog odbora BHRT-a i Programskog vijeća Upravnog odbora BHRT-a. Od 2018. je bio jedan od urednika na Federalnoj televiziji.Istakao se i kao član Crkvenog medijskog odbora za doček pape Franje u BiH.

Bio je član je Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH, Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i drugih nevladinih organizacija. Napisao je veliki broj naučnih i stručnih knjiga i radova.