Forto uputio čestitku Jasmili Žbanić: Sretno na dodjeli Oscara, za film već zna cijeli svijet

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto čestitao je Jasmili Žbanić na nominaciji njenog filma “Quo Vadis, Aida?” za nagradu Oscar.

Kako je naveo, Jasmilu poznaje od srednjoškolskih dana, te da imaju mnogo zajedničkih prijatelja.

“Jasmilu poznajem od srednjoškolskih dana. Imamo puno zajedničkih prijatelja. Čak sam par sekundi statirao u njenom “Na putu”. Ali posebno pamtim trenutak iz 1993. kad sam je u prostorijama Radija ZID zatekao kako na laptopu, kucajući bez gledanja u tastaturu, sa svih 10 prstiju titluje neki film za ratni filmski festival”, napisao je Forto te dodao:

“Već tad mi je slika mlade sposobne žene u organizaciji filmskog događaja izgledala kao nagovještaj boljih vremena, budućnost i normalnost koju smo prizivali”.

Također, kazao je da Jasmila svoje snove već dugo pretvara u stvarnost.

“Jasmila svoje snove već dugo pretvara u stvarnost, a njene uspjehe doživljavam kao svoje. Sretno na dodjeli nagrade Oscar, mada je glavni posao već urađen! Za film već zna cijeli svijet”, napisao je Forto.

Jasmilu poznajem od srednjoškolskih dana. Imamo puno zajedničkih prijatelja. Čak sam par sekundi statirao u njenom “Na…

Posted by Edin Forto on Monday, 15 March 2021

Podsjećamo, američka akademija za filmsku umjetnost i nauku objavila je zvaničnu listu nominacija za nagradu Oscar na kojoj se nalazi i film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić.

Film “Quo Vadis, Aida?” nominovan je za Oscara