Čović: Nisam naivan, znam da bez njih dvojice danas ne bi sjedili sa SDA

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović odbacio je danas navode kako njegova stranka blokira uspostavljanje Federalne vlade kazavši kako nema “političkog partnera” za njeno formiranje.

“SDA razumije da nema kapaciteta za novu Vladu FBiH. Mi nismo željeli da imamo nešto kao Vijeće ministara da samo raspodijelimo fotelje. Što se mene tiče otvoreni smo za rješenje”, naveo je on.

Dodao je kako će se sa SDA razgovarati o svim problemima koji opterećuju Federaciju BiH.

“S naše strane pregovore o Federaciji vodit će Marinko Čavara i razgovarat će se o svim problemima koji danas Federaciju sprječavaju da funkcioniše normalno, odnosno o tome što su sve HDZ i SDA dogovarali u posljednjih šest godina, a nisu uspjeli provesti”, rekao je Čović.

Na pitanje novinara koliko je važna uloga međunarodne zajednice u razgovorima u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, prvi čovjek HDZ-a je naglasio kako “nije naivan”, te da zna da bez aktivne uloge međunarodne zajednice danas ne bi “sjedili sa SDA i pričali o Izbornom zakonu”, prenosi N1.

“Onu su nas motivisali da sjedimo zajedno. Prije svega velika zahvalnost Sattleru i Nelsonu. To je jedino jamstvo da ćemo do kraja 6. mjeseca imati novi Izborni zakon. S njima sam siguran da ćemo to završiti. Komesar Varhelyi lično jamči da ćemo dobiti kandidatski status kada ispunimo ovo, i to je razlog moga optimizma”, zaključio je Čović.