FIFA odredila nove zabrane za Blattera i Valckea

FIFA je odredila nove zabrane za bivšeg predsjednika FIFE Sepp Blattera i bivšeg generalnog sekretara FIFE Jeromea Valckea, a obojica su također kažnjeni sa 780.000 funti.

Kazne su izrečene zbog raznih kršenja FIFINOG etičkog kodeksa. Nove zabrane stupaju na snagu kada završe trenutne suspenzije koje imaju Blatter i Valcke u oktobru 2021. godine odnosno u oktobru 2025. godine.

U Fifinoj izjavi je napisano: “Istrage protiv gospode Blattera i Valckea pokrivaju različite optužbe, posebno u vezi s isplatama bonusa u vezi sa Fifinim takmičenjima koja su isplaćena najvišim rukovodiocima Fifine uprave, raznim izmjenama i dopunama i produženjima ugovora o radu, kao i Fifinom naknadom privatnih pravnih troškova u slučaju g. Valckea”, prenosi BBC.

Kako su saznali iz svoje istrage Blatter je prihvatio neprimjerenu ekonomsku korist od 23 miliona švicarskih franaka, koju je dobio u period od 2010. do 2014. godine.

Također je utvrđeno da su Blatter i Valcke, zajedno sa bivšim predsjednikom argentinske nogometne federacije Juliom Grondonom i bivšim direktorom finansija FIFA Markusom Kattnerom, uspostavili šemu putem koje su sebi dopuštali da uz minimalan napor ostvare izvanredne beneficije.

FIFA je odredila dodatnu zabranu za Blattera od šest godina i osam mjeseci. Podsjećamo, Blatter je dobio zabranu od FIFE zbog kršenja etike jer je neopravdano uplatio 1,3 miliona funti bivšem predsjedniku UEFE Michelu Platiniju. Rok zabrane je bio osam godina, pa kasnije mu je ta zabrana smanjena na šest godina.

Valcke je dobio zabranu od 12 godina ali mu je smanjena na deset.