Forto: Ako želimo opstati kao društvo moramo spasiti naš zdravstveni sistem

Premijer KS Edin Forto kazao je danas da postoji mogućnost otvaranja novih bolničkih kapaciteta za oboljele od koronavirusa u ovom kantonu.

Kazao je da će morati izvršiti angažovanje bolničkih kapaciteta privatnih ustanova koje za to ispunjavaju uslove.

“Zbog trenutne epidemiološke situacije, postoji mogućnost da veći broj pacijenata, koji neće moći biti zbrinuti zbog trenutne organizacije rada, mi ćemo moramo izvršiti angažovanje bolničkih kapaciteta privatnih ustanova koje za to ispunjavaju uslove. Ići ćemo u tom pravcu da vidimo koje zdravstvene ustanove nam mogu ponuditi krevete i da li njih ima. Ako ih nema, onda ćemo ići u formiranje novih kapaciteta“, kazao je Forto.

Također dodaje da se bore da naš zdravstveni sistem ostane na nogama.

Kapaciteti su popunjeni, ljudstva fali. Ako želimo opstati kao društvo moramo spasiti naš zdravstveni sistem“, naglasio je premijer KS-a.

Podsjećamo, ministar Haris Vranić je danas kazao da je došlo do pogoršanja epidemiološke slike zbog čega je Vlada u stalnom zasjedanju od ranih jutarnjih sati.

Jutrošnji podaci koje smo dobili od Zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je jučer bilo nekih oko 1.180 testiranja od toga je blizu 490 pozitivnih što pokazuje da je blizu 45 posto testiranih pozitivno. Ulazimo u jedan val trećeg talasa epidemije“.