Video/ Posljednji intervju Panonskog mornara: Nisam srpski kantautor, već jugoslovenski

Makedonski jutjub kanal objavio je video-snimak “posljednjeg intervjua Balaševića”, u kom je pričao o karijeri, djetinjstvu, ali i braku sa Oliverom.

Balašević je ugostio novinarsku ekipu u svom domu u Novom Sadu, kao što to obično radi, i poželio im dobrodošlicu, a kada su ga pitali kako je našalio se.

Bolje sam nego što izgledam, godina proizvodnje mi je problem“, odgovorio je Balaš.

Rekao je da se skroz promijenila njegova ulica od njegovog djetinjstva, koja je tada bila romantična, pastoralna, sa kaldrmom, travom i guskama, prenosi BUKA.

Sve što sam napisao o salašima, konjima, Vojvodini, sve je bilo tako“, rekao je muzičar i ispričao anegdotu iz djetinjstva.

Dodao je da je igrao klikere i da je ulica bila idealna za fudbal, i kako su se nervirali kada bi im usred igre naišao automobil koji bi im zaustavio igru.

Balašević navodi da nije imao ambicije da bude pjevač – sa 19 godina naučio je da pravi muziku, iako nikad nije naučio da svira gitaru dovoljno dobro.

Rekao je i da nije bio muzičar bio bi fudbaler, ili pisac bajki za djecu. Dodao je da mu ne prija kada ga zovu srpskim kantautorom “zbog svega što doživi u Skoplju, Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu”, pa je uvijek više volio da ga zovu jugoslovenskim kantautorom.

“Nobelova nagrada je kada prevaziđeš svoju generaciju, to je ono što nagrađuje čovjeka, kada je njegovo djelo važnije od njega”, rekao je Balašević.

Kada su ga pitali koliko je bilo teško održati političku iskrenost u karijeri, Balašević je rekao da je u jednom trenutku čak bilo i opasno i komplikovano za njegovu porodicu.

“Zadnjih godina nisam ništa govorio, ali ne zato što se bojim nego jer se sada već malo gadim”, rekao je Balašević, dodajući da su mnogi mislili kao on, ali da “nisu imali mikrofon”, pa nastavio da priča o svojoj supruzi Oliveri i njihovom braku.