Foto/ “Vikend-lockdown”: Šetališta puna, rijetki maske nose pravilno, nargile na klupama…

Vlada KS Sarajevo, na čelu s premijerom Edinom Fortom, osmog marta donijela je odluku o pojačanim mjerama uslijed pogoršane epidemiološke situacije. 

Mišljenja građana su bila podijeljena na anketama. Neki ne podržavaju zatvaranje ugostiteljskih objekata u Sarajevu za vikend, ali je ipak više bilo onih koji su za oštrije mjere.

Još uvijek se ne zna šta nas čeka nakon ponedjeljka, ali kako je minsitar zdravstva Haris Vranić kazao jučer u medijskom upitu, još uvijek postoji mogućnost da lockdown bude produžen u ponedjeljak. Na kraju kada se povuče crta, sve je do nas, do našeg ponašanja i poštivanja zdravlja drugih osoba.

Mnogo je i političkih subjekata koji su jedva dočekali lockdown kako bi napali novu vladu, iako su Federalni krizni štab, pa zatim i Federalna vlada, nekoliko dana ranije praktično kazali da su potrebne oštrije mjere, ali ništa od njih nisu donijeli.

Naš reporter danas je na ulicama Sarajeva, prvenstveno šetalištima, da provjeri ponašanje građana, te koliko poštuju mjere koje su donesene.

Ima onih koji poštuju mjere distance, nose pravilno maske, ostaju u svojim domovima, ali je mnogo veći broj onih koji ne nose maske ili ih ne nose pravilno, puše nargile na klupama, piju alkohol, druže se bez socijalne distance. U isto vrijeme, bolnički kapaciteti su popunjeni do kraja, mrtvačnice rade bez stajanja, a sve više medicinskih radnika zaraženo…

DO NAS JE!