Goletić: Izostala podrška Veterinarskom fakultetu, vakcine za Covid su dobrodošle

Posljednje sekvenciranje novog soja B117  koronavirusa na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu izvršeno je u mjesecu februaru nakon čega je zatražena pomoć od svih nivoa vlasti za nabavku dijagnostikuma, ali sluha nije bilo ni od jednog nivoa vlasti.

Ovu poražavajuću činjenicu potvrdio je profesor Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja.

Profesor Goletić koji je 21 godinu virusolog i bavi se naučnim aspektom virusa kaže da su se konkretno obraćali Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH, Vladi FBiH i Vladi KS, ali pozitivnog odgovora nije bilo.

“Sve što smo dosad napravili, napravili smo vlastitim sredstvima uz pomoć međunarodnih organizacija, Međunarodne organizacije za atomsku energiju i UNDP-a. Ono čemu se nadamo je da ćemo ponovo imati podršku UNDP-a kojem dugujemo veliku zahvalnost. Zahvaljujem se i pomoćniku ministra zdravstva FBiH Goranu Čerkezu koji nas je spojio sa UNDP-ijem”, kaže profesor Goletić.

On nije želio da ulazi, kako kaže u politizaciju, ali ističe da ne zna koji su razlozi izostanka podrške.

“Hoću vjerovati da oni troše sredstva namjenski za nešto što smatraju u ovom trenutku potrebnijim, ali kad treba pojašnjavati zbog čega se dešava mutacija onda je bitno da ima naučni background. Mi smo najkompetentniji kad je riječ o sekvenciranju i praćenju novih sojeva, Veterinarski fakultet ima epidemiološki, virusološki pa i genetički background”, pojašnjava.

Sekvenciranje je jedno od bitnih sistema nadzora koje nam jedino može odgovoriti zbog čega se realno može desiti da PCR testovi budu možda manje senzitivni nego što su bili, kaže profesor Goletić koji je dio svog naučnog znanja i iskustva sticao i u Francuskoj.

On je potvrdio da Veterinarski fakultet u ovom trenutku ima određeni broj uzoraka koji su pohranjeni na temperaturi od -80 stepeni i čekaju potrebni dijagnostikum.

“Pokrenuli smo proceduru nabavke. To će biti ograničen broj uzoraka koje možemo obraditi i mi nažalost ne očekujemo da će biti isporuke tih dijagnostikuma prije polovine aprila zbog toga što je u svijetu velika potražnja. Nama bi u tom smislu trebao sistem koji kaže: Ok, sekvenciranje je sastavni dio našeg sistema nadzora i mi možemo planirati da će Veterinarski fakultet, KCUS ili za bilo koga za koga se odluče uraditi 200 ili 1.000 uzoraka i za takvo nešto napraviti narudžbu.”

Po uzorku je cijena 200 KM koliko je koštao i jedan PCR test kada je počela pandemija.

“Ne govorimo o bilo kakvoj komercijalizaciji tog procesa već samo želji da pomognemo. Mi smo prvi utvrdili novi soj B117. Rekli smo da je to scenario koji smo ranije vidjeli i u drugim državama Velikoj Britaniji i da on nakon prve detekcije dva do tri mjeseca postaje dominantan i ja realno očekujem da je dominantan varijantni soj B117, ali imamo i jednog ozbiljnog takmaca češki soj koji je također lako prenosiv”, kazao je Goletić.

Profesor Goletić pojašnjava da je od izuzetne važnosti odrediti mutaciju virusa jer je to osnov za nešto slabiju efikasnost vakcina ili lijekova.