Građani se pitaju da li zabrana kretanja traje od 20 ili 23 sata, potražili smo odgovor

Jedno od najčešćih pitanja koje smo posljednjih dana dobijali od strane građana jeste da li je kretanje od danas zabranjeno od 2o sati ili ostaje kao i ranije od 23 sata.

U posljednjem objavljenom sadržaju zaključka o zabrani rada poslovnih subjekata tokom narednog vikenda u Kantonu Sarajevo, odnosno kako građani i mediji vole da ga nazovu “vikend-lockdown”, jasno je objašnjeno kome je sve dozvoljeno da nastavi normalan rad, odnosno ko ne smije raditi za vikend.

Međutim, ono što nije tako dobro naglašeno i što je u jednom dijelu konfuzno je da li se građani smiju kretati i iza 20 sati.

Vlada KS objavila zaključak: Ko je sve izuzet iz “vikend lockdowna”

Odgovor smo potražili u Operativnom centru MUP-a KS, a imali smo dojam da je i njima to malo konfuzno.

“Građani imaju sve objašnjeno na portalima i zvaničnoj stranici Vlade KS”, kazali su kratko.

Zatim na naše insistiranje da nam pojasne koje instrukcije oni imaju, te da li će se građani kažnjavati ukoliko budu zatečeni na ulici nakon 20, a prije 23 sata, dali su pojašnjenje.

“Od 20 sati počinje zabrana rada poslovnim subjektima iza 20 sati, ali građani se kao i ranije smiju kretati do 23 sata. Nakon toga, do pet ujutru traje zabrana kretanja ranije donesena”, pojašnjeno je za Sarajevsku seharu iz Operativnog centra.

Podsjećamo, zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, Vlada KS donijela je odluku o zabrani rada ugostiteljskim objektima i drugim privrednim subjektima za vikend, počevši od danas od 20 sati.

U KS je u protekla 24 sata obrađen 1.891 uzorak, a evidentirano je čak 779 novooboljelih osoba od koronavirusa, dok je preminulo njih 16.

Kanton Sarajevo: Evidentirano 779 novozaraženih koronavirusom, preminulo 16 osoba