Konaković o Ivani Marić: Prihvatam izvinjenje kao Bošnjak, o eventualnoj podršci ćemo razgovarati

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković na današnjoj konferenciji za medije komentarisao je sporne izjave Ivane Marić o Bošnjacima.

Te izjave su uzburkale javnost nakon što je objavljeno da je jedna od kandidatkinja za dogradonačelnicu Sarajeva.

Na početku je Konaković kazao da Marić još uvijek nije zvanično kandidatkinja za dogradonačelnicu, ali da smatra kako su njene poruke iz prošlosti loše.

“Mogu govoriti o njenim izjavama. Izjave su, moram reći loše o Bošnjacima da su sebi izmislili ime. Međutim njene implikacije su dublje kada su u pitanju izjave o Haškom sudu, da nam to nije trebalo i da se taj novac mogao potrošiti na obrazovanje i neke druge stvari. Haški sud bio je tračak nade u kojem se desila i presuda za genocid, u kojem se desio minumum neke pravde za počinioce najtežih ratnih zločina i izjave gospođe Marić nisu na mjestu”, kazao je Konaković.

Naglasio je da će u narednim danima razgovarati s čelnicima Naše stranke o ovom slučaju.

“Uglavnom, sjest ćemo s Našom strankom i razgovarati o svemu ovome. Ja sam vidio njeno izvinjenje sinoć i kao Bošnjak prihvatam njeno izvinjenje. Ne mislim da je ona neki radikal, nacionalista i čini mi se su te njene nesmotrene izjave više pokazatelj njenih kapaciteta analitičkih. Ako bude kandidatkinja Naše stranke razgovarat ćemo s našim kolegama i donositi odluke da li ona može biti kandidat kojeg ćemo mi eventualno podržati”, zaključio je Konaković.