KS/ Covid redari od jutros u vozilima javnog gradskog prijevoza

U vozilima javnog gradskog prijevoza na području Kantona Sarajevo od danas 60 Covid redara vrši nadzor nad provođenjem epidemioloških mjera koje su propisali nadležni krizni štabovi.

Isti upozoravaju putnike da je obavezno nošenje maske, da drže distancu te vode računa o broju putnika u vozilima.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta najavio je ovu mjeru jučer te kazao kako će svi javni gradski prijevoznici vršiti pojačanu dezinfekciju i čišćenje vozila.

Posao Covid redara vršit će kontrolori i uposlenici GRAS-a koji su preraspoređeni na ovaj posao. Redari će biti prisutni i na najfrekventnijim tramvajskim stajalištima, kako bi mogućnosti zaraze putem javnog gradskog prevoza bila svedena na minimum.

Planirano je i povećanje broj vozila javnog gradskog prijevoza sa 170 na 200 kako bi se spriječilo stvaranje gužvi i samim time umanjila mogućnost prenosa infekcije.

U tramvajima, trolejbusima i na najfrekventnijim tramvajskim stajalištima 60 Covid redara od danas vrši nadzor nad pridržavanjem mjera. Oni upozoravaju na obavezno nošenje maski, držanje distance i vode računa o broju putnika u vozilima.