MCP nema informacije o imunizaciji bh. građana u Srbiji, za vikend planirano 10.000 vakcinacija

Ministarstvo civilnih poslova BiH nema informacije, niti je na bilo koji način informirano o vakcinaciji protiv Covid-19 bh. državljana u Srbiji, a za šta posljednjih dana vlada veliki interes, naveli su u odgovoru za Patriju.

Iako je prvobitno bilo omogućeno da se državljani BiH koji su i državljani Srbije mogu vakcinisati u Srbiji, veliki broj bh. državljana koji nemaju srbijansko državljanstvo prijavio se putem online obrasca Vlade Srbije te dobio svoj termin za vakcinaciju. Neke od vakcinisanih osoba tvrde da su vakcinisani iako se nisu prethodno ni prijavili.

Bh. vlasti nisu zvanično obaviještene o ovom procesu, a to znači da ne postoji ni zvanična baza vakcinisanih ljudi u BiH s obzirom da su prijavu izvršili u Srbiji.

Polovinom marta u Srbiji je vakcinisano oko 90 uposlenika Ustavnog suda BiH, a umjesto uposlenika koji nisu željeli primiti vakcinu na njihova mjesta su ubačeni članovi porodica.

Danas je Vanjskotrgovinska komora objavila poziv bh. kompanijama da prijave po deset uposlenika za vakcinaciju u Beogradu tokom predstojećeg vikenda, a Srbija je obezbijedila 10.000 vakcina AstraZeneca za pet država pa će i broj osoba iz BiH koje se mogu vakcinisati zavisiti i od prijava iz drugih država regiona izuzev Hrvatske koja nije obuhvaćena pozivom.

Vakcinacija bh. državljana vrši se vakcinom AstraZeneca, a ubrzano vakcinisanje i bez prethodne najave vrši se jer vakcinama rok ističe 29. marta.

U Srbiji se do sada vakcinisalo 1,3 miliona građana, a imunizacija je počela u drugoj polovini januara. U ponudi u formularu na stranici e-uprave Vlade Srbije su vakcine Pfizer/BioNtech, ruski Sputnik V, kineski Sinopharm, britanska AstraZeneca i američka Moderna.

Pitanje je da li će Srbija i nakon 29. marta kada ističe rok vakcina AstraZeneca nastaviti sa imunizacijom građana BiH, kao i da li će svima koji su primili prvu dozu biti omogućeno da dobiju i drugu dozu.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH navode da “podržavaju spremnost građana da prime cjepivo kao najvažniji način borbe protiv pandemije.

Imajući u vidu da je prva količina cjepiva kupljenog u okviru COVAX mehanizma stigla u BiH, očekujemo da će uskoro biti moguće cijepljenje svih onih koji to žele u BiH“, navode iz Ministarstva.