Na današnji dan rodio se naš “Dijamant” Edin Džeko

Edin Džeko je rođen 17. marta 1986. godine u Sarajevu, karijeru je počeo u fudbalskom klubu Željezničar, gdje je slovio za jednog od najtalentovanijih dječaka plavog tima.

Sa 17 godina je ubilježio prvi nastup za seniorsku ekipu (pod vodstvom Amara Osima), u tadašnjem Kupu Uefa (Liga Evrope) protiv škotskog Heartsa. Za Željezničar je odigrao 40 utakmica i postigao 5 golova.

Njegove odlične igre zapazio je njemački stručnjak Felix Magath. U transferu vrijednom 4 miliona eura doveden je u Vfl Wolfsburg, gdje u tandemu sa Zvjezdanom Misimovićem u drugoj sezoni osvaja Bundesligu. U Wolfsburgu u 111 mečeva postiže nevjerovatnih 66 golova i tako ostaje upisan u historiju Wolfsburga kao najbolji strijelac. U sezoni 2009/2010. osvaja laskavu titulu najboljeg strijelca Bundeslige sa 22 postignuta gola.

Član Manchester City-a postaje 2011. godine, a u redove ovog bogatog tima doveden je transferom vrijednim 27,5 miliona funti.

Tako je Edin Džeko postao jedan od najskupljih igrača u historiji Balkana. Već u prvoj sezoni osvaja FA kup, najstarije takmičenje na Otoku, da bi u narednoj sezoni osvojio i englesku Premier ligu.

Do 2020. godine Edin Džeko je tokom 112 nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine dao 59 golova te trenutni je rekorder nacionalnog tima po broju nastupa i datih golova.

Mnogobrojni Edinovi prijatelji putem Instagram platforme uputili su mu čestitke za njegov rođendan.

Paša moj dobri, sve ti najljepše u životu želim, zdravlja, sreće, ljubavi i puno uspjeha u životu, da si mi vazda nasmijan onako šmekerski….“, glasila je jedna od čestitki upućena Edinu.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot