Nakon što su ovladali u RS, Krajinagroup želi potpunu kontrolu i u državi za Sputnjik V

Banjalučka veledrogerija Krajinagroup preko koje je Republika Srpska interventno uvezla vakcinu Sputnjik V predala je zahtjev za registraciju ruske vakcine Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U praksi to znači da ukoliko dobiju potrebne dozvole svi veleprometnici u BiH će morati preko Krajinagroupe pregovarati o kupovini ruske vakcine.

Ko je zapravo Krajinagroup. Ime ove kompanije kompromitirano je još prošle godine, ali Tužilaštvo BiH nikada nije do kraja istražilo sve sumnjive višemilionske nabavke u bh. entitetu RS.

Po ocjeni “Transparency Internationala” u BiH, sve ovo “izaziva dosta sumnje u korupciju, jer postoje brojne nelogičnosti”.

Sagovornik “Impuls portala” koji ima dugogodišnje iskustvo u provođenju javnih nabavki u zdravstvu, međutim, tvrdi da ni u situaciji kada su zbog hitnosti rokovi skraćeni, a postupak pojednostavljen, konkurencija ne mora biti isključena.

“Da sam ja provodio pomenute javne nabavke, tražio bih od Agencije za lijekove BiH spisak svih preduzeća koja imaju dozvolu za promet medicinskim sredstvima i svima bih poslao ponudu za pregovarački postupak, pa neka se izjasne. To bi, vjerujem, omogućilo da se u kratkom roku dobiju najadekvatnije ponude”– govorio je Impulsov sagovornik.

To se, najvjerovatnije, nije desilo pa su tako u doba korone od pet dobavljača, koji su od 2011. do prošle godine sklapali od 60 do 80 odsto ugovora na tenderima u zdravstvu RS, dva vodeća isključena prije početka utakmice. Ipak, nisu isključeni svi, mada je po svemu sudeći, “starim igračima” pripao manji dio kolača.

Tako je banjalučki “Co.Medprom” dobio ugovor za nabavku 70-postotnog alkohola, vrijedan “skromnih” 120.000 KM. Poslove su dobili i „Krajinagroup“ d.o.o. Banjaluka, nasljednik propalog giganta “Krajinalijeka”, te “Medicom” d.o.o. Bijeljina, preduzeće vlastima bliskog Ljubomira Perića.

Perić je bio poslovno povezan sa Zlatkom Maksimovićem, nesuđenim gradonačelnikom Bijeljine i liderom pokreta “Uspješna Srpska”, koji je na prošlim lokalnim izborima bio ključni koalicioni partner SNSD-a u ovom gradu. Nakon što je na izborima izgubio od Miće Mićića, Maksimović je postavljen za zamjenika direktora Fonda zdravstvenog osiguranja. Perića, takođe, mediji dovode u vezu s bivšim ministrom zdravlja RS Rankom Škrbićem, ali i s aferama vezanim s nabavkom (pre)skupih reagenasa za bolnice.

Perićev “Medicom” je tokom vanrednog stanja dobio ugovor za sada nepoznate vrijednosti za nabavku medicinskog materijala.

Priča o “Krajinagroup” je komplikovanija, ali se takođe svodi na veze s vladajućom strankom. Radi se o firmi koja je, ako je suditi prema podacima iz registra APIF-a, te Banjalučke berze i Komisije za hartije od vrijednosti RS, pod kontrolom supružnika Bose i Gorana Marinkovića. Kako su ranije pisali mediji, Bosa Marinović je nakon privatizacije postala većinska vlasnica jedne od najvećih predratnih veledrogerija u BiH, banjalučkog “Krajinalijeka”.

“Krajinalijek” je do 2017. bio jedan od pet najvećih dobavljača u javnom zdravstvenom sektoru RS, s tenderskim poslovima milionske vrijednosti. Ipak, Marinkovići su ovo preduzeće gurnuli u stečaj, jer je Bosa Marinković davala “zajmove” od skoro šest miliona KM, bez roka vraćanja, svom preduzeću “Marinković Commerce d.o.o.”. Tako je “Krajinalijek” potonuo, a Marinkovići isplivali.

“Marinković Commerce” i njen raniji direktor, Bosin suprug Goran Marinković, od 1998. su dovođeni u vezu s milionskim utajama poreza. Ipak, sve je prošlo bez ozbiljnih posljedica, jer su imali moćne pokrovitelje. Kako je pred sudom svjedočio bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Kemal Čaušević, protekciju je za ovu firmu tražio lično Nikola Špirić, potpredsjednik Dodikovog SNSD-a, u vrijeme kada je bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Danas je formalni osnivač “Krajinagroupa” preduzeće “GOBOS”, čiji je naziv, vjerovatno, akronim od Goran i Bosa (Marinković). Osnivač “GOBOS-a” je prema registru Okružnog privrednog suda Banjaluka Milenko Damjanović. Damjanović je prema registrima Banjalučke berze i Komisije za hartije od vrijednosti RS povezan s Marinkovićima, kao potpredsjednik Upravnog odbora njihove, javnosti nepoznate, firme “Beograd”.

“Krajinagroup” je povezan i s Babićevim “Medietikom” i to preko Slobodana Trivundže, koji je u firmi Marinkovića bio potpredsjednik Nadzornog odbora, a u “Medietiku” suosnivač.

Prema zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije, Fond zdravstvenog osiguranja RS je obavezan da preduzeću “Krajinagroup” plaća mjesečno 21.500 KM za korištenje skladišnog prostora.

Naime, u prostorijama “Krajinagroupa” u Novakovićima kod Banjaluke je glavno skladište i distributivni centar za cijelu RS, kako za donirana medicinska sredstva i opremu, tako i za ona nabavljena u procesu javnih nabavki, koja su namijenjena za suzbijanje epidemije.

“Krajinagroup” je s Fondom sklopio i ugovor o nabavci maski, ali iz Fonda nije odgovoreno kolika je vrijednost tog ugovora.