Otvorena dva nova drive-in punkta za testiranje na koronavirus

Na području općina Vogošća i Ilidža od danas su u funkciji dva nova punkta za drive-in testiranje na koronavirus. Prvi, koji je namijenjen stanovnicima općina Vogošća i Ilijaš, se nalazi na prostoru bivše kasarne Enver Šehović, u ulici Nova cesta bb, preko puta Energopetrolove benzinske pumpe na ulazu u Semizovac.

Punkt na Ilidži nalazi se u ulici Banjska, tačnije Banjski parkovi kod rimskih iskopina. Na ovaj način zdravstvena usluga koja se odnosi na borbu protiv koronavirusa u Kantonu Sarajevo, dodatno je unaprijeđena s obzirom na činjenicu da postojeći drive-in punktovi u Općini Centar kod Mosta Suade i Olge, te na području Općine Novi Grad, koji bilježe veliki dnevni pritisak i frekvenciju vozila.

Radno vrijeme sva četiri punkta na području Kantona Sarajevo je od 8 do 18 sati, i to za sve građane koji dobiju elektronsku uputnicu za testiranje na koronavirus od porodičnog ljekara, saopćeno je iz Vlade KS.

“Vlada KS i Ministarstvo zdravstva KS rade punom parom. Ono što smo obećali to i ispunjavamo. Osim dva nova drive-in punkta, od jutros je u funkciji i call centar za psihološku pomoć covid bolesnicima, a radiće svaki dan od 8 do 20 sati”,rekao je ministar zdravstva KS, prof.dr Haris Vranić, koji je sa v.d direktorice JU Dom zdravlja Amelom Kečo obišao punktove.

Ministar je dodao da je juče otvorena nova covid terapeutska ambulanta u Hadžićima, koja se nalazi u sklopu centralnog objekta Doma zdravlja Hadžići, a do kraja iduće sedmice otvara se ambulanta i u Ilijašu.

“Svim ovim aktivnostima nastojimo rasteretiti primarnu zdravstvenu zaštitu. Uz apel građanima na poštivanje epidemioloških mjera, pozivam ih da u što većem obimu koriste drive-in punktove prilikom testiranja, da bi se stvarale manje gužve ispred domova zdravlja”, istakao je ministar Vranić.