Nastavlja se podrška mladim, nezaposlenim ljudima – raspisan javni poziv za nove start up-e

Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, raspisala Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova sredstvima Budžeta Stari Grad Sarajevo namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su mladi, nezaposlene osobe, žene i osobe s invaliditetom.

Inače, Općina Stari Grad Sarajevo predvođena načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, je od 2016. do 2020. godine, samostalno i u saradnji s partnerima, obezbijedila više od tri miliona konvertibilnih maraka za projekte u oblasti razvoja poduzetništva i smanjenja stope nezaposlenosti.

Ove godine Općina će finansirati ili sufinansirati biznis planove ne samo za mlade, nego i za nezaposlene osobe bez obzira na starosnu dob, žene, kao i osobe s invaliditetom.

“Imajući u vidu cjelokupnu situaciju uzrokovanu pandemijom koranivursom, kao i činjenicu da je veliki broj osoba ostao bez posla, ove godine smo obezbijedili značajna sredstva u budžetu s ciljem podrške samozapošljavanju prevashodno ranjivih kategorija stanovništva. U tu svrhu izmijenili smo Pravilnik o finansiranju Start up biznis, kako bismo ispoštovali sve zakonske procedure u oblasti pružanja podrške zapošljavanju”, istakao je načelnik Hadžibajrić.

U prethodnih pet godina, Općina Stari Grad Sarajevo je kroz ovaj mehanizam podrške sufinansirala pokretanje Start up biznisa za oko 30 mladih osoba.

Među novopokrenutim biznisima mladih ljudi našli su se: prva veterinarska apoteka u Starom Gradu, studio za 3D print, studio za izradu videoigrica, ali i obrti poput fotografskog, automehaničarskog, autolakirerskog i dr.

Koliko se važnosti pridaje ovoj oblasti dokaz je planirano uvećanje pozicija za pomoć i podršku mladim ljudima u budžetu Općine Stari Grad za 2021. godinu iako je isti, zbog posljedica pandemije korona virusa, značajno umanjen u odnosu na prošlu godinu.

Javni poziv će biti otvoren do 21. aprila, 2021. godine

Na osnovu Javnog poziva bit će odabrani najbolji poslovni planovi mladih i novčano nagrađeni.

Novčana nagrada namijenjena je sufinansiranju troškova pokretanja biznisa kroz: finansiranje troškova registracije biznisa, troškova sredstava za rad, zakupa poslovnih prostorija, obrtnih sredstava, naknade za doprinose i ostalih troškova.

Visina bespovratnih sredstava po poslovnom planu može iznositi do maksimalnih 10.000 KM.

Osnovni cilj Javnog poziva je poticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih sa područja općine Stari Grad Sarajevo kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Javni poziv je otvoren do 21. aprila, 2021. godine, saopćeno je iz općine Stari Grad.

Ovo je šesti put kako Općina Stari Grad raspisuje javne pozive za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova, a dosad je za te namjene izdvojeno više od 110.000 KM.

Javni poziv pročitajte ovdje.

Obrazac poslovnog plana za prijavu preuzmite ovdje.

Javni poziv objavljen u novinama pogledajte ovdje.