Neće biti obaveznog PCR testa za sve koji ulaze u BiH, vakcine iz Covax-a u narednim mjesecima

Nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, federalnog premijera Fadila Novalića i premijera RS-a Radovana Viškovića kojem su prisustvovali i entitetski ministri zdravstva i predstavnik Brčko distrikta, ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, ministar sigurnosti Selmo Cikotić održana je press konferencija.

Teme su bile direktna nabavka vakcina i zahtjevi za uvođenjem obaveznog PCR-a prilikom ulaska u BiH.

Kako je rečeno nakon sastanka neće biti odluke o uvođenju obavezanog PCR testa kako je to traženo iz FBiH.

Ministrica Gudeljević istakla je da bi do kraja drugog kvartala u BiH trebalo stići 120.000 Pfizer i 380.000 AstraZeneca vakcina putem EU mehanizma sa Austrijom i Poljskom.

Najavila je da je 23. ili 23. aprila dolazi 81.600 doza AstraZeneca vakcina, a 100.000 Pfiter do kraja juna.

Razgovarali se i o mogućnostima uvođenja PCR testova za sve koji budu ulazili u BiH.

“Nakon što smo pustili da nam stručnjaci iznesu svoje stavove po tom pitanju, došli smo do zaključka da trenutno nema potrebe za PCR testovima i ograničavanje ulazaka u BiH“, dodala je Gudeljević.

“Ukoliko se ne poštuju već postojeće mjere, kojeg smisla ima uvoditi dodatne? Vrlo je teško ispratiti poštivanje mjera i ja pozivam sve stanovnike BiH i one koji planiraju doći u BiH da poštuju mjere naših službi koje su ih postavile. Svaka mjera ima svoj razlog i za cilj ima zaustaviti širenje virusa. Vrlo je bitno da stavimo virus pod kontrolu, a to možemo svi ako se zajedno budemo držali mjera”, istakla je u obraćanju ministrica Gudeljević.