Općina Novo Sarajevo i zvanično pristupila novoj web platformi “Javna rasprava Lokal”

Prezentacija nove web platforme Javna rasprava Lokal održana je u srijedu, 31. marta ove godine na press konferenciji u Hotelu Europa.

Ovaj pilot projekat provodi Udruženje “Zašto Ne” u partnerstvu sa općinama/gradovima, a prva lokalna zajednica koja je pristupila ovom projektu je Općina Novo Sarajevo.

Tim povodom na današnjoj press konferenciji svečano je potpisan Memorandum o saradnji između Općine Novo Sarajevo i UG “Zašto NE”, a prisutnim medijima i građanima koji su imali priliku uživo pratiti press konferenciju putem Facebook stranice Javna rasprava, obratili su se načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše.

U svom obraćanju Općinski načelnik dr. Tanović istakao je kako se radi o jednom veoma značajnom projektu čiji je cilj da se unaprijedi i poveća otvorenost i javnost rada ove lokalne zajednice, te da se omogući adekvatno uključivanje građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou.

“Jako je važno da se unaprijedi komunikacija sa građanima, jer mi smo tu radi građana i sve svoje kapacitete trebamo staviti njima na raspolaganje, a ovo je jedinstven način da se svi zainteresirani aktivno uključe u odlučivanje i zajedničko rješavanje problema”, istakao je načelnik.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše poručio je kako je ideja o uspostavi jedne ovakve web platforme jako pozitivna stvar jer će pojednostaviti i ubrzati komunikaciju građana sa rukovodstvom Općinskog vijeća i općinskim vijećnicima, ali i omogućiti najkompletniji uvid u rad općinske administracije.

Selma Aščerić, koordinatorica projekta pojasnila je kako će se putem ove platforme građani moći informisati o nadležnostima i aktivnostima načelnika i Općinskih vijeća, čime će se promovisati transparentnost, odgovornost i otvorenost u njihovom radu.

Javna rasprava Lokal omogućit će građanima bolje razumijevanje propisa, materijala za sjednice Općinskih vijeća, načina donošenja odluka i načina na koji direktno mogu učestvovati u procesima donošenja odluka, pokretanja inicijativa u svojoj lokalnoj zajednici i sl.

Konačno, korisnici platforme bit će u mogućnosti da saznaju koji su vijećnici najaktivniji, koji najneaktivniji, kao i to da načelniku i općinskom vijeću postavljaju direktna pitanja.

Pored Općine Novo Sarajevo, navedenom projektu pristupit će i sarajevske općine Centar i Stari Grad, saopćeno je iz općine Novo Sarajevo.