Obraćanje Aleksandra Vučića u Sarajevu nakon donacije vakcina

Na sarajevskom aerodromu je u toku press konferencija članova Predsjedništva BiH i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije nakon donacije vakcina našoj zemlji.

Podsjećamo da je danas Srbija donirala Federaciji BiH 5.000 vakcina, odnosno 10.000 doza AstraZeneca vakcine, koja se proizvodi u Indiji.

Obzirom da naša država nije ušla u direktne pregovore s proizvođačima vakcina, a COVAX mehanizam još uvijek nije isporučio vakcine, riječ je o prvim vakcinama protiv koronavirusa koje će građani Federacije BiH dobiti.

Donirane vakcine u narednim danima treba odobriti i Agencija za lijekove BiH, nakon čega bi trebala krenuti distribucija po domovima zdravlja, te bi prvi zdravstveni radnici u FBiH trebali biti vakcinisani.

Na press konferenciji, između ostalog predsjednik Srbije je kazao da Evropska Unija nije pružila pomoć ni Srbiji, a ni Bosni i Hercegovini, te da će se kadar koji je primio vakcine osjećati slobodnije.

Na press konferenciji je govorio i član Predsjedništva Željko Komšić, koji je kazao da ako se ispostavi da jedna od 5.000 doniranih vakcina spasi jedan život, sve ovo vrijedi.

“Ovo će biti jedan pomak između odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine”, zaključio je Džaferović.