Sastanak s Erdoganom: Jačanje ekonomskih veza BiH i Turske

Polovinom ovog mjeseca u Turskoj će biti održan sastanak predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa članovima Predsjedništva BiH.

Kako je kazao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović Turska pomaže BiH u razvoju ekonomije a pri tome ne očekuje ništa zauzvrat.

“Teme će biti jačanje ekonomske saradnje, operacionalizacija ugovora o slobodnoj trgovini kojeg je turski parlament ratificirao. To je najpogodniji ugovor o slobodnoj trgovini koji je Turska ikada dala na svijetu, BiH ima vrlo komotan ugovor o trgovini. Pitanje autoputa Sarajevo-Beograd je također važno pitanje koje može biti faktor zbližavanja. Turska igra vrlo relaksirajuću ulogu na Zapadnom Balkanu. Dobro je prihvaćena od svih država Balkana i zašto to ne iskoristiti kao jednu prednost”, kazao je Džaferović.

Također najavio je sastanke i sa turskim privrednicima koji bi mogli investirati u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik govoreći o sastanku u Turskoj istaknuo je kako će brzu cestu Beograd-Sarajevo zajednički graditi BiH, Srbija i Turska, te da će biti potrebno da predstavnik Vijeća ministara BiH potpiše ugovor. Nakon potpisivanja istog,  uključuju se nadležna entitetska ministarstva i preduzeća za izgradnju cesta.