Osuda privođenja novinara O kanala, snimao Rafineriju u Brodu

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju današnje privođenje dopisnika O kanala Vahidina Mujagića, kojeg su policijski službenici priveli dok je bio na radnom zadatku u Brodu.

Dok je snimao Rafineriju nafte u Brodu, novinaru Mujagiću prišli su policajci i uz obrazloženje da nije dozvoljeno snimati Rafineriju, zahtijevali oduzimanje snimaka, potom su priveli novinara u policijsku stanicu i izdali mu prekršajni nalog za neovlašteno snimanje, naveli su iz Udruženja BH novinari.

U prijavi Liniji za pomoć novinarima, Mujagić ističe kako nigdje na mjestu gdje je snimao Rafineriju nije bio istaknut znak da je zabranjeno snimanje.

Novinar nije ulazio u sam objekat Rafinerije, a cilj mu je bio da snimi gasovodne cijevi koje je prije nekoliko dana postavila Republika Hrvatska, i to na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Osim toga, upozorenja o zabrani snimanja određenih objekata moraju biti jasno istaknuta na vidnim mjestima i na svim pravcima iz kojih se prilazi tim objektima.

Informisanje bh. građana o postavljanju gasovodnih cijevi na teritoriji BiH od strane druge države, Hrvatske je tema od prioritetnog značaja za javnost i nikako se ne referira na odluku menadžmenta o zaštiti teritorije Rafinerije od nedozvoljenog snimanja.

Ukoliko je novinar počinio neki prekršaj, svakako da za to treba odgovarati u skladu sa zakonom. Međutim, hapšenje i pritvaranje novinara dok je obavljao novinarske zadatke u interesu javnosti predstavlja grubi atak na medijske slobode i novinarska prava, zaključuju u Udruženju, kako prenosi N1.

Upravni odbor BH novinara stoga poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a i službenike Policijske stanice Brod da detaljno ispitaju ovaj slučaj i učine sve što je u njihovoj moći kako bi se ovakvi incidenti u budućnosti spriječili.