Savjeti za ljude koji žele rekreativno trčati

Dosta ljudi vodi bitku sa viškom kilograma, jedan od tih načina jeste i trčanje, ali kao početnik trebate obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Trčanjem se oslobađate pretjeranog stresa i negativnih misli, poboljšava fizičku spremu i mentalno zdravlje. Pored svegha navedenog, ova aktivnost ojačava kosti, mišiće i poboljšava stanje kardiovaskularnog sistema.

Početnici trebaju slijediti tri savjeta kako bi stekli zdravu naviku.

Prije svega oprema je nešto osnovno što bi trebali da nabavite kao što su nove patike i odjeća. Patike moraju biti udobne i posjedovati jastuke na petama koji ublažavaju udar. Odjeća koja nosite treba biti lagana i prozračna.

Zagrijavanje, hlađenje i regeneracija moraju biti dio rutine. Zagrijavanje je važno kako bi se poboljšala cirukacija, smanjila ukočenost i smanjio rizik od povreda.

Način kako da se zagrijete prje trčanja može biti šetnja ili istezanje u trajanju od pet do deset minuta. Hlađenje nakon trčanja ne treba izostavljati jer je važno vratiti normalan puls.

Početnici trebaju ne trebaju naglo početi sa trčanjem. Savjetuje se kratkotrajno trčanje sa intervalima hodanja kako bi se tijelo oporavilo. Počnite trčati umjerenim tempom i održavajte ga sve vrijeme. Vremenom se tempo i distanca mogu povećavati.