SDA traži hitnu sjednicu Skupštine TK zbog trenutne pandemije

Predsjednik KO SDA i zastupnik u Skupštini TK Fahrudin Skopljak kazao je na današnjoj konferenciji za medije da aktuelna Vlada TK nije dovoljno uključena u sprečavanje širenja novog vala koronavirusa, ocijenivši da su se u proteklih 60 dana bavili kadrovskim pitanjima, a ne zdravljem građana.

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzlanskog kantona zahtijeva sazivanje hitne sjednice kantonalne skupštine za koju su uputili zahtjev vladajućoj većini, rukovođeni, kako navode, pogoršanom epidemiološkom situacijom.

Fahrudin Skopljak kazao je na današnjoj konferenciji za medije da aktuelna Vlada TK nije dovoljno angažovana u cilju prevencije širenja koronavirusa, te da su u prethodnom periodu većinsku pažnju posvetili kadrovskim pitanjima, a ne zdravlju građana.

“Jedine konkretne mjere koje je aktuelna Vlada TK donijela s ciljem sprečavanje zaraze je ograničavanje rada ugostiteljskih objekata i izmjena Zakona o javnom redu i miru, u dijelu koji se odnosi na kazne za nenošenje maski”, navodi Skopljak.

Predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić kazao je da je u periodu od 27. marta 2020. pa do 31. decembra 2020., na području TK ukupno registrovano 11.109 slučajeva zaraze novim SARS-CoV-19.

Na odjeljenju za COVID UKC-a Tuzla u navedenom periodu je hospitalizirano 1.509 bolesnika sa prisutnim koronavirusom.

Od Vlade TK zahtijevaju pomoć u funkcionisanju COVID ambulanti, domova zdravlja i COVID odjeljenja Opće bolnice Gračanica u pogledu nabavke opreme, upošljavanje i edukaciju osoblja.

“Zahtijevamo od Vlade TK da se obezbijede finansijska sredstva za besplatnu podjelu niskomelekularnog heparina (Enoxaparin, Reviparin) pacijentima oboljelim od Covid-19 u svim slučajevima kada je indicirano od nadležnog specijaliste”, kazao je Umihanić.

Od premijera, Ministarstva zdravstva TK i Ministarstva obrazovanja traži se, kako je rečeno, da prezentuju informacije o spremnosti na adekvatan odgovor u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, za tretman srednje teških i teških bolesnika, zdravstveno stanje medicinskog osoblja i ostalih uposlenika u navedenim zdravstvenim ustanovama.

Također tražili su organizaciju rada zdravstvenih ustanova u uslovima pandemije COVID-19, snabdjevenost zaštitnom opremom, procjena stanja PCR testova za COVID-19 (trajanje zaliha), izvještaj o radu Covid ambulanti u svim zdravstvenim ustanovama, kao i izvještaj o aktivnostima na provođenju vakcinacije, prenosi Fokus.