Slovenija donira BiH 4.800 vakcina AstraZeneca

Članovi Predsjedništva BiH su u uvodnom djelu sastanka izrazili zadovoljstvo posjetom predsjednika prijateljske Slovenije Boruta Pahora.

Kako su saopćili iz Predsjedništva BiH, tema razgovora je bila regionalna saradnja, sa akcentom na Brdo – Brioni proces, čiji domaćin će biti Slovenija, zatim ekonomska saradnja i povećanje trgovinske razmjene, borba protiv pandemije koronavirusom, te problem ilegalnih migracija.

Razgovarano je o posljedicama pandemije koronavirusa na ekonomske odnose, u smislu smanjenja trgovinske razmjene, te o poteškoćama i kašnjenju u isporuci vakcina protiv COVID-19.

Predsjednik Pahor je informisao članove Predsjedništva BiH o odluci Vlade Republike Slovenije da dodijeli, iz svoje kvote, 4.800 vakcina AstraZeneca Bosni i Hercegovini, kao znak prijateljstva i solidarnosti. Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost predsjedniku Pahoru i Vladi Republike Slovenije na pruženoj podršci i pomoći Bosni i Hercegovini kroz brojne mehanizme i inicijative.

Predsjednik Pahor je rekao da Slovenija snažno zagovara proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, kao značajno geopolitičko pitanje za kontinent.

Članovi Predsjedništva BiH su potvrdili opredijeljenost Bosne i Hercegovine prema članstvu u Evropskoj uniji. Izrazili su zahvalnost Republici Sloveniji na podršci koju kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini na evropskom putu, te posvećenost ispunjavanju 14 kriterija iz Mišljenja Evropske komisije.